Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Έσοδα εκατομμυρίων ευρώ έχει το σερβικό δημόσιο από την κατάσχεση περιουσιών που αποκτήθηκαν με “βρώμικο” χρήμα

Έσοδα εκατομμυρίων ευρώ έχει το σερβικό δημόσιο από την κατάσχεση περιουσιών που αποκτήθηκαν με “βρώμικο” χρήμα

Από το 2008, που άρχισε να ισχύει ο νόμος για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με χρήματα από παράνομες δραστηριότητες, το δημόσιο της Σερβίας είχε όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην κυριότητα της νεοσυσταθείσας κρατικής Διεύθυνσης, η οποία διαχειρίζεται την κατασχεθείσα περιουσία, περιήλθαν 100 διαμερίσματα, 30 μονοκατοικίες, δεκάδες παραγωγικές μονάδες και εταιρείες, δεκάδες αυτοκίνητα πολυτελείας, έργα τέχνης, χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.

Μόνο από τον καταζητούμενο για εμπορία ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς κατασχέθηκαν η οικογενειακή του κατοικία στο Βελιγράδι, η εξοχική του κατοικία στο όρος Ζλάτιμπορ, έξι διαμερίσματα, 15 οικόπεδα, δύο ξενοδοχεία, εστιατόρια, καζίνο και κέντρα διασκέδασης. Επίσης, κατασχέθηκαν όλες οι εταιρείες που διέθετε ο Σάριτς, συγγενικά του πρόσωπα και συνεργάτες.

Μία εξ αυτών είναι η εταιρεία “MitroSrem”, που απασχολεί πεντακόσια άτομα, έχει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων και 45000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Τα ακίνητα που κατάσχονται δίδονται προς χρήση σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς ή νοικιάζονται. Το σερβικό κράτος μόνο από την εκμίσθωση κατασχεθέντων ακινήτων εισπράττει κάθε μήνα 90.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το δημόσιο διαχειρίζεται προσωρινά την περιουσία που κατάσχεται και όταν υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση είτε την πουλάει, εφόσον αποδειχθεί ότι αποκτήθηκε με “βρώμικο” χρήμα, είτε την επιστρέφει στους ιδιοκτήτες, εάν η απόφαση είναι αθωωτική. Μέχρι σήμερα, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία, η κατάσχεση είναι οριστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σερβία: Σημάδια βελτίωσης της οικονομίας αναμένει η κυβέρνηση από το τέλος του 2014

Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός

Σερβία: Οι EULEX, KFOR και UNMIK να παραμείνουν στο Κόσοβο

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ μπορεί να αναβληθούν λόγω Κοσόβου

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε