Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Γάζα: Αποδέχτηκαν εκεχειρία για να απομακρύνουν νεκρούς και τραυματίες

Γάζα: Αποδέχτηκαν εκεχειρία για να απομακρύνουν νεκρούς και τραυματίες

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας δύο ωρών, την οποία, όπως διευκρίνισε, πρότεινε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Το Ισραήλ συμφώνησε για μία δίωρη ανθρωπιστική εκεχειρία σε μία συνοικία στη Λωρίδα της Γάζας η οποία σφυροκοπήθηκε από τους Ισραηλινούς, δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η εκεχειρία, την οποία ζήτησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, θα διαρκέσει από τη 1.30 έως τις 3.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στην περιοχή Σετζάγια, όπου αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν πως τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Η Χαμάς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αποδέχεται μια προσωρινή εκεχειρία.

“Η ΔΕΕΣ επικοινώνησε με το κίνημα Χαμάς και πρότεινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία τριών ωρών ( …) προκειμένου να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Η Χαμάς την αποδέχθηκε”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος του κινήματος.

“Η Χαμάς συμφώνησε αλλά η κατοχική δύναμη αρνήθηκε”, πρόσθεσε, ενώ η ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία μετέδωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση.

Εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές. “Αναπτύσσουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέσα για να απομακρυνθούν οι νεκροί και οι τραυματίες”, είπε.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν σήμερα από τους εντατικούς βομβαρδισμούς ενός προαστίου της Γάζας, ανεβάζοντας σε 388 τον αριθμό των παλαιστινίων νεκρών κατά τη 13η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φθάσουν στη Σαράγια λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών. Πολλά πτώματα κείτονται στους δρόμους του προαστίου αυτού το οποίο πολλές χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν.

Διαβάστε επίσης:
Γάζα: 13η μέρα με 350 νεκρούς – Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στα ανατολικά της πόλης

Ο Ερντογάν “κλαίει” για τη Γάζα, αλλά δίνει καύσιμα στα ισραηλινά μαχητικά

“Λιποτάκτης” τοπ μόντελ στο Ισραήλ

Αισχρό video: Δείχνουν στο παιδί τους πώς να χτυπάει μικρό πρόσφυγα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε