Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Guardian: Δύο φωτογραφίες από την Ελλάδα που καθόρισαν την ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία 50 χρόνια

Guardian: Δύο φωτογραφίες από την Ελλάδα που καθόρισαν την ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία 50 χρόνια
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Δύο συγκλονιστικές φωτογραφίες από την ελληνική ιστορία είναι μεταξύ αυτών που σημάδεψαν την ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία 50 χρόνια, την οποία ξετυλίγει ο Guardian σε ένα μοναδικό αφιέρωμα με στιγμές που καθόρισαν τη Γηραιά Ήπειρο.

Το αφιέρωμα του Guardian ξεκινάει από το 1973 και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο Πολυτεχνείο και στην εξέγερση των φοιτητών του κατά της Χούντας. Η φωτογραφία με το στρατιωτικό τανκ μπροστά από την πύλη του Πανεπιστημίου στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου είναι συγκλονιστική και καθοριστική για την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

«Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, δικτατορίες έπεσαν και δημοκρατίες αναγεννήθηκαν. Τείχη έπεσαν, ομοσπονδίες διαλύθηκαν και ακολούθησαν αιματηροί πόλεμοι. Υπήρξαν πολλές κρίσεις: πολιτικές, οικονομικές, ανθρώπινες. Η Ευρώπη έχει γίνει μάρτυρας τρομοκρατικών φρικαλεοτήτων, ειρηνικών -και λιγότερο ειρηνικών- επαναστάσεων, φυσικών καταστροφών, μιας πανδημίας. Η ΕΕ αυξήθηκε σε 28 μέλη και στη συνέχεια έχασε ένα από αυτά. Πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων διακινδύνευσε τη ζωή του για να φτάσει σε αυτήν», αναφέρει ο Guardian.

«Στις 03:00 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, ένα τανκ έσπασε τις πύλες του Πολυτεχνείου Αθηνών, καθώς μονάδες της αστυνομίας και του στρατού κατέστειλαν βάναυσα μια φοιτητική εξέγερση που θα προμήνυε το τέλος της στρατιωτικής Χούντας στην Ελλάδα.

Το πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους αμφισβητείται. Παρόλο που κανείς δεν έχασε τη ζωή του στην πανεπιστημιούπολη, οι αναφορές για τον αριθμό των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των μαθητών λυκείου – που σκοτώθηκαν κατά την επακόλουθη καταστολή έξω από αυτήν κυμαίνονται από 24 έως σχεδόν τριπλάσιους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κομβική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια καθοριστική πράξη αντίστασης κατά του αυταρχισμού που έστρεψε το ρεύμα της κοινής γνώμης εναντίον των συνταγματαρχών, οδήγησε τελικά στην πτώση του καθεστώτος τον επόμενο χρόνο», περιγράφει ο Guardian για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η συγκλονιστική κραυγή της κυρίας Παναγιώτας στην Εύβοια

Η επόμενη αναφορά στην Ελλάδα είναι το 2021, με τις σοβαρές φωτιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μας και την κραυγή της κ. Παναγιώτας, της ηλικιωμένης γυναίκας που έβλεπε τις φωτιές να σαρώνουν την Εύβοια, ένα στιγμιότυπου που έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό ΤΙΜΕ.

Η φωτογραφία είναι του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη και αποτυπώνει τον πόνο και την οδύνη των κατοίκων της Εύβοιας, η οποία καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα το καλοκαίρι του 2021.

«Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στον Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου», περιγράφει ο Guardian για τις φωτιές στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2021.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TIME (@time)

«Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και μέσα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρθηκαν στις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως δείγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη», προσθέτει ο Guardian στο αφιέρωμά του.

Οι στιγμές που καθόρισαν την ευρωπαϊκή ιστορία τα τελευταία 50 χρόνια

Το αφιέρωμα του Guardian ξεκινάει από το Πολυτεχνείο το 1973 και παρουσιάζει πολλές άλλες στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία της Ευρώπης.

Στιγμές όπως το 10αρι της θρυλικής Νάντια Κομανέτσι, η επίσκεψη των Χέλμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν στο Βερντέν το 1984 με τους δυο τους να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου με αφορμή την 70η επέτειο από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έκρηξη του Τσέρνομπιλ, το δυστύχημα της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος του Guardian, την εποχή του Millenium δηλαδή, αναφέρεται η συντριβή του Concorde της Air France κατά την απογείωσή του από το Αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού τον Ιούλιο του 2000, σε ένα δυστύχημα με 113 θανάτους, οι 4 εκ των οποίων ήταν ανθρώπων που βρίσκονταν στο έδαφος.

Στο αφιέρωμα γίνεται και αναφορά στην Άνγκελα Μέρκελ, που έγινε η  πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας το 2005 αλλά και στον καύσωνα που σάρωσε τη νότια Ευρώπη το 2007.

Το 2011, η Ευρώπη έπαθε σοκ από το μακελειό στη Νορβηγία με τον Άντρες Μπρέιβικ, όπου πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι, ενώ ο ίδιος σκότωσε άλλους 69, εκ των οποίων οι περισσότεροι έφηβοι.

Ένα από τα συγκλονιστικά γεγονότα που καθόρισαν την ευρωπαϊκή ιστορία, ήταν το 2015 όταν ξεβράστηκε η σορός του Άλαν Κουρντί στα τουρκικά παράλια και έγινε σύμβολο ολόκληρης της προσφυγικής κρίσης.

Στο αφιέρωμα του Guardian γίνονται αναφορές στο Brexit, στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων και φυσικά στην έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού το 2020 με τα lockdowns.

Και η ιστορία συνεχίζεται…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις