Κόσμος

Ιράκ: “Εχθρός” του πρωθυπουργού ο νέος πρόεδρος της Βουλής;

Ο Σαλίμ αλ Τζαμπούρι, ένας ισλαμιστής σουνίτης πολιτικός, εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της Βουλής του Ιράκ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων των κοινοβουλευτικών.

Εικόνες που αναμετέδιδε απευθείας η ιρακινή τηλεόραση από την αίθουσα της Βουλής του Ιράκ απεικόνιζαν κοινοβουλευτικούς να συγχαίρουν τον Τζαμπούρι για την εκλογή του.

Η θέση του προέδρου του ιρακινού κοινοβουλίου είναι η πρώτη από τις τρεις σημαντικές θέσεις εξουσίας για τις οποίες επεδίωκαν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό οι σιίτες, οι σουνίτες και οι Κούρδοι, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές κι εν μέσω του διχασμού και του συνεχιζόμενου πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα. Οι άλλες δύο θέσεις είναι αυτές του προέδρου και του πρωθυπουργού.

Δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια ένδειξη ότι η ανάδειξη του Τζαμπούρι στη θέση του προέδρου της Βουλής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η φιλοδοξία του Νούρι αλ Μάλικι να συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, αναλαμβάνοντας μια τρίτη θητεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράκ: Μακελειό σε οίκο ανοχής! – 31 νεκροί από επίθεση ενόπλων

Κατασκόπευσες; Εκτελέστηκες στο Ιράκ – Νεκροί 4 Σύροι

ΟΗΕ: Το Ιράκ θα βυθιστεί στο χάος αν δεν σχηματιστεί άμεσα νέα κυβέρνηση

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καταδικασμένος για τη δολοφονία των παιδιών του ο 66χρονος που χτύπησε άγρια τον Οζγκιούρ Οζέλ στην Κωνσταντινούπολη
Ο 66χρονος ανέφερε πως επιτέθηκε στον πρόεδρο της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς είχε νευριάσει που απορρίφθηκε η αίτηση για κάρτα σίτισης που είχε υποβάλει στο CHP
O άνδρας που επιτέθηκε στον πρόεδρο της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης 1