Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Ξεσηκωμός στην Ουκρανία! Φιλορώσοι διαδηλωτές κήρυξαν ανεξάρτητο το Ντονέτσκ και οργανώνουν δημοψήφισμα – Ανησυχία στη Γερμανία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει από χθες, Κυριακή, το κτίριο της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, ανακήρυξαν σήμερα μια “κυρίαρχη δημοκρατία”, δήλωσε ένας από τους αντιπροσώπους τους στους δημοσιογράφους που βρίσκονται επιτόπου.

Δεν δόθηκε άδεια στους δημοσιογράφους να μπουν στο κτίριο, αλλά ο αντιπρόσωπος αυτός τους ανακοίνωσε την είδηση το μεσημέρι μπροστά από την κεντρική είσοδο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την περιφερειακή κυριαρχία τους πριν από τις 11 Μαΐου.

Ο ιστότοπος τοπικών ειδήσεων Ostrov ανέφερε από την πλευρά του πως αποφάσισαν να ζητήσουν να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ για μια συνέλευση που έκαναν οι διαδηλωτές, δείχνει έναν άνδρα που λέει: “Κηρύσσω τη δημιουργία του κυρίαρχου κράτους της λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ”.

Ο άνδρας αυτός εμφανιζόταν ήδη χθες, Κυριακή, σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ, ως ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών που κατέλαβαν γραφεία της περιφερειακής διοίκησης στο Ντονέτσκ έπειτα από σύντομες συμπλοκές με την αστυνομία.

Μερικές δεκάδες φιλορώσοι διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το κτίριο της τοπικής διοίκησης για να χειροκροτήσουν αυτή την ανακήρυξη, ωστόσο αυτοί που διαμαρτύρονται δεν φαίνεται να ελέγχουν άλλα τμήματα της πόλης αυτής του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου έστειλε τη νύκτα στο Ντονέτσκ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα ασφαλείας.

Χθες οι διαδηλωτές είχαν επίσης πάρει τον έλεγχο του κτιρίου της τοπικής διοίκησης στο Χάρκοβο, πάντα στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι διαδηλωτές αποχώρησαν και το κτίριο είναι και πάλι σήμερα υπό κυβερνητικό έλεγχο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος μετέβη επιτόπου.

Ο Γιατσενιούκ ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δεν θα συμμετάσχει ως επίσημος ομιλητής στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως είχε προγραμματιστεί, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο Γιατσενιούκ, που επρόκειτο να είναι επίσημος ομιλητής στην Συνέλευση του Συμβουλίου που ξεκινάει σήμερα τις εργασίες της στο Στρασβούργο, δεν πρόκειται τελικά να εκφωνήσει την Τετάρτη το μεσημέρι την επίσημη ομιλία του – προφανώς λόγω των εξελίξεων στη χώρα του. Την ώρα εκείνη προγραμματίζεται πλέον να γίνει η ομιλία του Προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Ωστόσο πρόκειται να γίνει η προγραμματισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις απειλές στην λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία, ενώ θα συζητηθεί ακόμη η επικύρωση της απόφασης να ακυρωθεί η συμμετοχή των μελών της Ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ανησυχία στη Γερμανία – Επισπεύδουν τη συμφωνία Ουκρανίας – ΔΝΤ

Η γερμανική κυβέρνηση “ανησυχεί πολύ” για τα γεγονότα που σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο στην ανατολική Ουκρανία με την κατάληψη κρατικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως θα συνεργασθεί με το νέο γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν για να εξασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ουκρανία θα εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατόν.

“Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ντονέτσκ και το Χάρκοβο είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε πολύ όλοι στη γερμανική κυβέρνηση”, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

“Πρέπει επειγόντως να ανανεώσουμε την έκκλησή μας προς όλους αυτούς που έχουν θέσεις ευθύνης να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση”, δήλωσε ο Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον γάλλο ομόλογό του Σαπέν ότι οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν πως “συμφωνούν πλήρως πως αυτό που συμφωνεί το ΔΝΤ θα εφαρμόζεται το συντομότερο δυνατόν”.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία δήλωσε πως ελπίζει ότι θα λάβει φέτος εξωτερική βοήθεια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων, στα οποία περιλαμβάνονται 7 δισεκ. που θα διατεθούν από το ΔΝΤ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος χαμός στην Ουκρανία! Φιλορώσοι διαδηλωτές εισβάλουν σε κρατικά κτίρια και υψώνουν τη ρωσική σημαία

Ρώσος στρατιώτης σκότωσε Ουκρανό αξιωματικό του ΠΝ

Η Ρωσία παραδέχεται ότι πράκτοράς της βρισκόταν στο Κίεβο την περίοδο των διαδηλώσεων

Η Μέρκελ απειλεί τον Πούτιν να μην “ξαναπλώσει χέρι στην Ουκρανία”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε