Σάββατο, 1 Ιουν.
28oC Αθήνα

«Κόπηκε» στα τρία το Νόμπελ Χημείας

«Κόπηκε» στα τρία το Νόμπελ Χημείας

Ο αυστριακής καταγωγής Αμερικανός καθηγητής Μάρτιν Κάρπλους, 83 ετών, ο 66χρονος Νοτιοαφρικανός καθηγητής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μάικλ Λίβιτ και ο 73χρονος Ισραηλινός Αριέχ Βαρσέλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας είναι οι κάτοχοι του Νόμπελ Χημείας για το 2013.

Το βραβείο τους απονεμήθηκε «για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία επιστημών.

Οι τρεις επιστήμονες «θεμελίωσαν τα ισχυρά προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε χημικές διαδικασίες», ανέφερε η επιτροπή στην ανακοίνωση της απονομής του βραβείου Νόμπελ, που συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).

«Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή που αντικατοπτρίζουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην πραγματική ζωή έχουν κρίσιμη σημασία για τις περισσότερες προόδους που έχουν γίνει στη χημεία σήμερα».

Το Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο που απονεμήθηκε φέτος.

Τα βραβεία για επιστημονικά επιτεύγματα, λογοτεχνικά έργα αλλά και το βραβείο ειρήνης είχαν απονεμηθεί για πρώτη φορά το 1901, όπως όριζε η διαθήκη του Άλφρεντ Νομπέλ, εφευρέτη της δυναμίτιδας κι επιχειρηματία το 1895.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμπελ Φυσικής στον Χίγκς και στον Έγκλερ για το Μποζόνιό τους!

Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Ιατρικής

Ο Έλληνας που είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Χημείας (ΦΩΤΟ)

Οι 4 ακτιβιστές που κέρδισαν το “Εναλλακτικό Νόμπελ”

Απονεμήθηκαν τα … αντινόμπελ για τις πιο άχρηστες έρευνες

Ένας 46χρονος Έλληνας διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης 2013

Πουλήθηκε σε κινέζο το Νόμπελ του επιστήμονα που ανακάλυψε το DNA!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε