Σάββατο, 15 Ιουν.
31oC Αθήνα

Κριστίν Λαγκάρντ: Κλήθηκε να καταθέσει για το σκάνδαλο Ταπί

Κριστίν Λαγκάρντ: Κλήθηκε να καταθέσει για το σκάνδαλο Ταπί

Αντιμέτωπη με τη γαλλική δικαιοσύνη θα έρθει στο τέλος Μαΐου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Ταπί.

Η Λαγκάρντ ελέγχεται για το ρόλο που έπαιξε, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί, στην υπόθεση διευθέτησης της διένεξης ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι στόχος της έρευνας για “συνέργεια σε πλαστογραφία και υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων”, η οποία αφορά την επιλογή της να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία για να επιλύσει μια διένεξη ανάμεσα στην τράπεζα και τον Ταπί για την εξαγορά της Adidas.

Η Λαγκάρντ θα καταθέσει στην ανακριτική επιτροπή του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), της δικαστικής αρχής που αποτελείται από δικαστικούς και κοινοβουλευτικούς και είναι η μόνη που μπορεί να δικάζει υπουργούς για παραβάσεις που διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

“Η κα Λαγκάρντ θα έχει έτσι επιτέλους την ευκαιρία να δώσει για πρώτη φορά στην ανακριτική Επιτροπή του CJR τις εξηγήσεις και τις διευκρινίσεις που την απαλλάσσουν από κάθε ποινική ευθύνη”, δήλωσε ο δικηγόρος της, ο Ιβ Ρεπικέ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart, η ακροαματική συνεδρίαση θα γίνει στις 23 Μαΐου.

Το ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, είχε καταδικάσει τον Ιούλιο του 2008 το δημόσιο οργανισμό (Consortium de realisation, CDR), ο οποίος διαχειριζόταν το παθητικό της Credit Lyonnais μετά την οιονεί χρεοκοπία της στη δεκαετία του 1990, να καταβάλει στον Ταπί 285 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση (400 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους).

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας έκρινε “αμφισβητήσιμη” την προσφυγή στη διαιτησία και εκτιμά πως η Λαγκάρντ ενεπλάκη “προσωπικά” σε μια διαδικασία η οποία περιέχει “πολυάριθμες ανωμαλίες και παρατυπίες”. Η Λαγκάρντ έχει δικαιολογήσει αυτή την προσφυγή λέγοντας πως έπρεπε να μπει ένα τέλος σε μια διαδικασία για την οποία λέει πως ήταν μακροχρόνια και δαπανηρή.

Το ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει σχόλια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στις 20 του περασμένου Μαρτίου, οι γαλλικές αρχές είχαν κάνει έρευνα στο σπίτι της Λαγκάρντ στο Παρίσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχε γειά Κριστίν Λαγκάρντ;

Σκάνδαλο Ταπί: Έρευνα στο σπίτι της Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι

Σκάνδαλο Λαγκάρντ: Έψαξαν τα σπίτια του Ταπί και στενού της συνεργάτη

Γίνεται να είναι επικεφαλής στο ΔΝΤ και να κάθεται και στο σκαμνί;

Έρευνα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατά της Λαγκάρντ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε