Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ορλάντο: Φωτογραφία του μακελάρη σε λογαριασμό που συνδέεται με τους τζιχαντιστές! 50 οι νεκροί από την εισβολή σε gay club

Ορλάντο: Φωτογραφία του μακελάρη σε λογαριασμό που συνδέεται με τους τζιχαντιστές! 50 οι νεκροί από την εισβολή σε gay club

– Πανηγυρίζουν για το μακελειό στο Ορλάντο και ανεβάζουν φωτογραφία του δράστη σε λογαριασμό στο twitter που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος
– “Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση”, γράφουν – Πρόκειται για τον Ομάρ Ματίν, Αμερικανό πολίτη με καταγωγή από το Αφγανιστάν
– Πράκτορας FBI στο CNN: Ξέραμε πως συμπαθούσε το ISIS
– Έφτασαν τους 50 οι νεκροί από την εισβολή του 30χρονου μακελάρη σε gay club
– Ήταν εκπαιδευμένος στα όπλα υποστηρίζει Αμερικανός βουλευτής – Σε κατάσταση ανάγκης το Ορλάντο
– Ο 30χρονος που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ήταν Αμερικανός πολίτης Αφγανικής καταγωγής
– Η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη και καλά οργανωμένη σύμφωνα με τις αρχές

Είναι το πλέον πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς στην ιστορία των ΗΠΑ. Ένα λουτρό αίματος, μια πραγματική “σφαγή” αθώων. Μια τρομοκρατική επίθεση, γιατί έτσι αντιμετωπίζεται, σε αμερικανικό έδαφος. 50 άνθρωποι νεκροί. Άλλοι 53 τραυματίες. Μια πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βυθισμένη στο πένθος.

Η εισβολή ενόπλου στο gay club του Ορλάντο τα ξημερώματα της Κυριακής (12.06.2016) άφησε συγκλονίσει τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Ο απολογισμός τραγικός: 50 νεκροί και 53 τραυματίες όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, γνωστοποιώντας πως πλέον το Ορλάντο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δράστης σε παλαιότερη φωτογραφία του

 

Το πιο συγκλονιστικό που δείχνει και το τι ακριβώς συνέβη στο night club Pulse: στο εσωτερικό του club υπάρχουν ακόμη πτώματα. Δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί δραματικά. Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους 30 άνθρωποι που βρίσκονταν στο κλαμπ και τους οποίους κράτησε ομήρους ο δράστης αλλά κατάφεραν να απομακρύνουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων (SWAT) και της αστυνομίας.

Η μέρα ξημέρωσε με δάκρυα και σοκ στο Ορλάντο. Έξω από τον τόπο της τραγωδίας, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί των θυμάτων συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής. Δεν μπορούν να πιστέψουν τι έχει συμβεί. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές…

Η φωτογραφία του δράστη σε ιστοσελίδα του ISIS

Ως δράστης του μακελειού αναγνωρίστηκε ο 30χρονος Αμερικανός πολίτης με καταγωγή από το Αφγανιστάν Ομάρ Ματίν. Ζούσε στο Port Saint Lucie της Φλόριντα και σύμφωνα με το CBS News δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι αμερικανικές αρχές έχουν υποψίες πως μπορεί να είχε διασυνδέσεις με ακραίους ισλαμιστές. “Η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη και καλά οργανωμένη” αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Η φωτογραφία του δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα. Θεωρείται όμως θέμα χρόνου. Και αυτό γιατί ήδη σε λογαριασμό στο Twitter που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, αναρτήθηκε  η φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντας στην οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες» είναι το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τους τζιχαντιστές του ISIS. Όπως επισημαίνεται από το Reuters, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν στην φωτογραφία απεικονίζεται πραγματικά ο Ματίν. Σε έναν άλλο λογαριασμό στο Twitter που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση έχουν αναρτηθεί επίσης φωτογραφίες του ίδιου προσώπου και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναρτήσει μηνύματα όπου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επίθεση.

Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση πράκτορα του FBI που επικαλείται το CNN, οι αρχές γνώριζαν ότι ο Ματίν ήταν από τους “συμπαθούντες” τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους!

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν προς το παρόν απτές αποδείξεις ότι το μακελειό στο Ορλάντο συνδέεται άμεσα το Ισλαμικό Κράτος ή οποιαδήποτε άλλη ξένη εξτρεμιστική οργάνωση. Εκείνο που επιδιώκουν, είπαν, είναι να ανακαλύψουν εάν ο φερόμενος δράστης είχε οποιουδήποτε είδους επαφές με κάποια εξτρεμιστική οργάνωση.

Το FBI μίλησε αρχικά για εγχώρια τρομοκρατία αλλά εκπρόσωπος του έσπευσε να σημειώσει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και πίσω από το λουτρό αίματος να βρίσκονται ακραίοι ισλαμιστές.

“Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι το πρόσωπο αυτό ενδέχεται να ήταν συμπαθών αυτής της συγκεκριμένης ιδεολογίας, όμως δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά”, εξήγησε ο ειδικός πράκτορας του FBI Ρον Χάρπερ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του δράστη με ακραίους ισλαμιστές.

Τις λέξεις τζιχαντιστές και ISIS κανείς δεν τολμά καν να τις προφέρει. Αλλά από τη στιγμή που οι αμερικανικές αρχές παραδέχονται πως ο δράστης ίσως να είχε σχέσεις με ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους, το μυαλό όλων πάει προς τα εκεί… Αν και τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι ο Ματίν δεν είχε ποινικό μητρώο, ο βουλευτής Πιτ Κινγκ, πρόεδρος της Υποεπιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστήριξε πως ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων. Ο βουλευτής Άλαν Γκρέισον, μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ονομάζεται Όμαρ Ματίν και είναι Αμερικανός πολίτης.

“Υπάρχουν ακόμη πτώματα μέσα στο club”

Συγκλονιστική είναι και η αποκάλυψη πως μέσα στο night club υπάρχουν ακόμη η σοροί πολλών θυμάτων και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους συνεχίζεται. Όλα ξεκίνησαν στις 02:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) όταν ο 30χρονος δράστης, οπλισμένος με ένα τουφέκι, ένα πιστόλι και μια άγνωστου τύπου συσκευή, μπήκε στο κλαμπ και άρχισε να πυροβολεί κατά πάντων. Κάποιοι ήταν τυχεροί και κατάφεραν να τρέξουν και να σωθούν. Άλλοι, δυστυχώς, όχι.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη. Η προηγούμενη είχε σημειωθεί το 2007 στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια όπου ένας άνδρας σκότωσε 32 σπουδαστές και καθηγητές.

Πολλοί από τους 53 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έξι χειρουργοί ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση τραυμάτων έχουν κληθεί στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να χειρουργήσουν τα θύματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι πυροβολισμοί κράτησαν σχεδόν 15 λεπτά. Όταν ο δράστης σταμάτησε να πυροβολεί, κράτησε περίπου 30 ομήρους, τους οποίους απελευθέρωσαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (SWAT). Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών ανάμεσα στον 30χρονο και τους αστυνομικούς, ο μακελάρης έπεσε νεκρός.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης είχε κλειστεί στις τουαλέτες μαζί με τους ομήρους όταν εισέβαλαν οι ειδικές δυνάμεις.

Κάποιοι από τους διασωθέντες δήλωσαν ότι ο δράστης πυροβολούσε κατά πάντων επί 15 λεπτά! Κάποιοι κατάφεραν να βγουν από το μαγαζί. Οι εικόνες από το σημείο συγκλονιστικές, με τραυματισμένους ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφος και να δέχονται τις πρώτες βοήθειες, την ώρα που η αστυνομία αντάλλαζε πυροβολισμούς με τον δράστη.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Κρίστοφερ Χάνσον, εξήγησε ότι στην αρχή νόμιζε ότι ήταν μουσική και μόνο στη συνέχεια αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς. “Δεν είδα κανέναν από τους δράστες. Είδα μόνο ανθρώπους να πέφτουν. Ήμουν στο μπαρ για να παραγγείλω ένα ποτό, έπεσα κάτω, σύρθηκα για να βγω έξω. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βγουν από την πίσω πόρτα. Όταν έφτασα στον δρόμο είδα πολύ κόσμο και αίματα παντού”, είπε.

Το χρονικό του τρόμου

“Γύρω στις 5 το πρωί, ελήφθη η απόφαση να σώσουμε τους ομήρους που βρίσκονταν μέσα”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ορλάντο Τζον Μίνα. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως πρόκειται για το δεύτερο αιματηρό περιστατικό στην ίδια περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες. Είχε προηγηθεί η δολοφονία της τραγουδίστριας Κριστίνα Γκρίμι την Παρασκευή, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το Pulse. Η νεαρή τραγουδίστρια δολοφονήθηκε από τον Κέβιν Τζέιμς Λόιμπιλ ενώ υπέγραφε αυτόγραφα μετά από συναυλία. Ο δράστης αυτοκτόνησε (αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι) λίγο αργότερα. Για την ώρα, οι δυο υποθέσεις δεν σχετίζονται.

“Πολλοί τραυματίες. Μην πλησιάζετε στη συνοικία” συμβούλευσε η αστυνομία μέσω Twitter, ενώ νωρίτερα οι ιδιοκτήτες του Pulse έκαναν έκκληση μέσω του Facebook σε όσους ήταν παρόντες “να βγουν έξω και να τρέξουν”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε