Σάββατο, 4 Μαΐ
20oC Αθήνα

Μετά τα καψώνια, ο Ομπάμα είδε τον Ερντογάν στα… “πεταχτά”

Μετά τα καψώνια, ο Ομπάμα είδε τον Ερντογάν στα… “πεταχτά”

Αφού του αρνήθηκε την επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, αφού έστειλε τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν να τον δει στο ξενοδοχείο όπου μένει, ο Μπαράκ Ομπάμα είδε στα… πεταχτά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τουρκικής πλευράς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο δείπνου που παρέθεσε στους ηγέτες που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να αρνηθεί στον Τούρκο πρόεδρο επίσημη διμερή συνάντηση εξόργισε τον Ερντογάν. Και τον εξόργισε ακόμη περισσότερο το γεγονός πως ο Ομπάμα στον… παρέπεμψε στον αντιπρόεδρό του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν τον δέχτηκε στο γραφείο του αλλά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Τούρκος πρόεδρος και μάλιστα χωρίς καν την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι αλλά της αναπληρώτριάς του Βικτώρια Νούλαντ.

Ο Ερντογάν επέμενε ότι θα συναντήσει τον Ομπάμα. Και τα κατάφερε στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν είχε διάρκεια 50 λεπτών και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφία των δυο ηγετών για να αποδείξει ότι ο Ερντογάν δεν «έφαγε»… πόρτα. Ο Λευκός Οίκος, όμως, στην ανακοίνωση για το τετ α τετ, που έγινε μετά το δείπνο των ηγετών, δεν αναφέρει πόση ώρα τα είπαν οι πρόεδροι ΗΠΑ – Τουρκίας. Το σίγουρο είναι πως διαφώνησαν, ξανά, για τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και τους θεωρούν συμμάχους, καλοβλέποντας το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους, κάτι το οποίο ο Ερντογάν όχι μόνο δεν θέλει ν’ ακούει αλλά αποφεύγει… κάθε συζήτηησ όπως “ο διάλος το λιβάνι”. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ο Τούρκος πρόεδρος δημόσια έχει επιτεθεί στις ΗΠΑ γιατί δεν έχουν συμπεριλάβει το PKK στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ερντογάν για την τήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων αναφορικά με την ασφάλεια της Τουρκίας και πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που κάνουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Συζήτησαν επίσης τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας και μετανάστευσης, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την καταπάτηση των ελευθεριών του Τύπου.

“Ο πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του αμερικανικού λαού για τους νεκρούς της βομβιστικής επίθεσης στο Ντιγιάρμπακιρ, ενώ διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Τουρκίας καθώς και για τον κοινό μας αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης, την αναβάθμιση των προσπαθειών καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους” αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ. mignatiou.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε