Τετάρτη, 29 Μαΐ
20oC Αθήνα

NASA: Στη Σελήνη το Capstone – Ένα βήμα για την επιστροφή των αστροναυτών στο φεγγάρι

NASA: Στη Σελήνη το Capstone – Ένα βήμα για την επιστροφή των αστροναυτών στο φεγγάρι
Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εκτόξευσε το μικροσκοπικό σκάφος Capstone με προορισμό τη Σελήνη. Η εκτόξευση έγινε από τη Νέα Ζηλανδία με έναν μικρό πύραυλο ύψους 18 μέτρων της εταιρείας Rocket Lab. 

Το σκάφος Capstone  της NASA θα «στρώσει τον δρόμο» για την επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών στο φεγγάρι σε λίγα χρόνια – πιθανώς το 2024 – στο πλαίσιο του προγράμματος «’Αρτεμις», διαδόχου του προγράμματος «Απόλλων». 

Το σκάφος, ένας κυβικός μικρο-δορυφόρος που έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και βάρος 25 κιλών, θα μελετήσει επί περίπου έξι μήνες την τροχιά όπου η NASA σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν μικρό διαστημικό σεληνιακό σταθμό (Gateway), στον οποίο οι αστροναύτες από τη Γη θα κάνουν στάση προτού κάνουν την τελική κάθοδο τους στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Δείτε  φωτογραφίες: 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αποστολή, λόγω του μικρού μεγέθους του χρησιμοποιούμενου πυραύλου και της αργής διαδρομής που επελέγη, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να φτάσει στην προδιαγεγραμμένη άκρως ελλειπτική σεληνιακή τροχιά της, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η τροχιά αυτή θα φέρνει το CAPSTONE σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων (από τον ένα πόλο του φεγγαριού) έως 70.000 χλμ (από τον άλλο σεληνιακό πόλο).

Δείτε βίντεο από την εκτόξευση του σκάφους της NASA:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις