Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν άλλαξε ο… “Μανωλιός”

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Κράτησε λίγο τελικά η… χαρά πως ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες ώρες μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ “κατέβασε” από το site του τις ρατσιστικές θέσεις περί απαγόρευσης εισόδου των μουσουλμάνων στο αμερικανικό έδαφος. Γιατί τελικά, την ανέβασε ξανά. Ίσως για να απαντήσει στα περί… “κωλοτούμπας”.

Η επίσημη εξήγηση είναι πως μια από τις κυριότερες προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ εξαφανίστηκε από το site του νεοεκλεγέντα προέδρου λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Πρόκειται για μια πρόταση που έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν επανέλαβε ποτέ από τότε. Δεν χρειαζόταν βέβαια. Το είπε, “έγραψε” και… βγήκε. Όταν μετά τις εκλογές της περασμένης Τρίτης (08.11.2016) πολλοί την αναζήτησαν αλλά δεν την έβρισκαν, το επιτελείο του Τραμπ άκουσε πολλά περί αλλαγής θέσεων και στάσης και αποφάσισε προφανώς να την επαναφέρει. Είναι άλλωστε πολύ νωρίς για να ξεκινήσει την αλλαγή πλεύσης από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο νέος πλανητάρχης.

«Το πρόβλημα βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης και θα ρυθμιστεί σύντομα», είχε απαντήσει μέσω ανακοίνωσης η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του τον Δεκέμβριο του 2015 ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είχε «ζητήσει να σταματήσει εντελώς η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, μέχρις ότου οι (Αμερικανοί) βουλευτές κατανοήσουν τι συμβαίνει».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Τραμπ είχε κάνει λόγο για «φριχτές επιθέσεις από ανθρώπους που δεν πιστεύουν παρά στην τζιχάντ και δεν τρέφουν κανέναν σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή» και για «το μίσος» πολλών μουσουλμάνων προς τους Αμερικανούς. Έκτοτε δεν είχε αναφερθεί ξανά στην πρόταση αυτή, αν και είχε παραμείνει στο site του.

Το τείχος στο Μεξικό

Μια άλλη αλλαγή… στάσης είναι το περιβόητο τείχος που πολλές φορές έχει πει ο Τραμπ ότι θα χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ. Και θα αναγκάσει, έχει πει, το Μεξικό να πληρώσει. Από τις δηλώσεις του τις τελευταίες ώρες, μετά την εκλογή δηλαδή, το τείχος στο Μεξικό απουσιάζει. Καμία αναφορά. Nada που θα έλεγαν και οι Μεξικάνοι…

Ο Νιουτ Γκίγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κι από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι δεν περιμένει από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να διαθέσει αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να πιέσει το Μεξικό να πληρώσει για την κατασκευή του τείχους που έχει εξαγγείλει προεκλογικά. “Νομίζω ότι ήταν ένα μεγάλο προεκλογικό εργαλείο,” είπε.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες σαν κι αυτή, αλλά και οι συχνές φραστικές επιθέσεις που έκανε προεκλογικά ο Τραμπ κατά των επικριτών του, είχαν ως πολιτική συνέπεια τη μη αποδοχή του, τόσο από τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και από τον ηγετικό πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων, κατά τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας.

Όλα αυτά ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη στελέχωση της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ “διαρρέουν” ονόματα. Μεταξύ αυτών ο Στιβ Μπάνον (ηγετικό στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ) κι ο Ρινς Πρίμπους (πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων) είναι υποψήφιοι για τη θέση του προσωπάρχη στο Λευκό Οίκο.

Ο υπεύθυνος Οικονομικών της προεκλογικής του εκστρατείας Στίβεν Μνουσίν (προέρχεται από την Goldman Sachs), το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζεμπ Χένσαρλινγκ και ο Τζέιμς Ντάιμον (διευθυντικό στέλεχος της J.P. Morgan και Ελληνοαμερικάνος) είναι υποψήφιοι για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε