Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ο Καντάφι ”κρύβεται” πίσω από ανθρώπινη ασπίδα πιστών του

– Λουτρό αίματος στη Βεγγάζη – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες αντικαθεστωτικοί παρά την εκεχειρία
– Κατελήφθη η Βεγγάζη , κατά εκατοντάδες οι κάτοικοι την εγκαταλείπουν
– Πολεμικό αεροσκάφος κατέρριψαν οι αντάρτες – δείτε το βίντεο ντοκουμέντο
– Σκορπίζουν το θάνατο ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Καντάφι στην προσπάθεια του να διασωθεί από τη συμμαχική επέμβαση, έχει συγκεντρώσει γύρω από το καταφύγιο του χιλιάδες πιστούς του που έχουν σχηματίσει ανθρώπινη ασπίδα.

Εντύπωση προκαλεί πως ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει ακόμα αντιδράσει ούτε στο τελεσίγραφο Σαρκοζί, ούτε στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Στα άκρα η κατάσταση στη Λιβύη. Ο Καντάφι σπάζοντας την εκεχειρία κατέλαβε τη Βεγγάζη – προπύργιο των αντικαθεστωτικών – και εκτοξεύει απειλές κατά της Δύσης ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζει επέμβαση.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.

Οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα την πόλη, ενώ η λιβυκή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τηρεί την κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε χθες Παρασκευή.

Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις, διεμήνυσε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στους ηγέτες της Δύσης σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ.

Σύμφωνα με τον Καντάφι, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι “πραγματική επίθεση”.”Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση” αναφέρει ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον έκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι “ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους”.

Κατέλαβε τη Βεγγάζη

Οι πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην ελεγχόμενη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις Βεγγάζη, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στα δυτικά προάστια της πόλης.

Ανταποκριτές του Reuters μετέδωσαν ότι αντικυβερνητικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την προσέγγιση στο κτίριο στο οποίο έχει τη βάση του το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο. Ο Χαλίντ αλ-Σάγεχ, εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Reuters:”Εισήλθαν στη Βεγγάζη από τα δυτικά. Πού είναι οι δυτικές δυνάμεις; Είπαν ότι θα εξαπέλυσαν επίθεση εντός ωρών“.

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, η οποία βομβαρδίστηκε, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της.

Φλεγόμενο αεροπλάνο κατέπεσε - Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για λιβυκό μαχητικό

“Συμμορίες της Αλ Κάιντα επιτίθενται”

Οι πιστές στον Καντάφι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις δέχονται επίθεση από συμμορίες της Αλ Κάιντα κοντά στη Βεγγάζη, μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, αντικρούοντας τις πληροφορίες από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι η πόλη δέχεται επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα. “Συμμορίες της Αλ Κάιντα επιτίθενται σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν δυτικά της Βεγγάζης”, μετέδωσε το Jana.
 
“Αυτές οι τρομοκρατικές συμμορίες χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και ένα μαχητικό αεροσκάφος για να βομβαρδίσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας, παραβιάζοντας κατάφωρα τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας”, πρόσθεσε το Jana επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Αμυνας.
 
Ελεύθεροι σκοπευτές, πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανθρώπους στην πόλη Μιζουράτα σήμερα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας κάτοικος.
 
“Είχαμε δύο νεκρούς σήμερα το πρωί…επειδή υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω σε μερικά σπίτια και πυροβολούν ανθρώπους, πυροβολούν όποιον δουν”, είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο κάτοικος ο οποίος ονομάζεται Σααντούν.
 
Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός.
 
Οι πληροφορίες από τη Μιζουράτα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν καθώς οι αρχές στην Τρίπολη απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στην πόλη.

Οι αντάρτες κατέρριψαν αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press και όπως έδειξαν τα διεθνή δίκτυα ένα αεροσκάφος της λιβυκής αεροπορίας καταρρίφθηκε στη Βεγγάζη της Λιβύης. Προηγήθηκαν αναφορές ότι γινόταν βομβαρδισμός της πόλης.

Επίσης δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, μετέδωσαν ότι μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε σήμερα το πρωί περιοχή της νοτιοδυτικής Βεγγάζης. Ο ήχος του αεροπλάνου ακουγόταν στο κέντρο της Βεγγάζης, προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν επρόκειτο για βομβαρδισμούς ή για πυρά αντιαεροπορικών συστοιχιών. 

Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησετις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός με επιθέσεις εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων στην περιοχή Αλ Μαγκρούν, περίπου 80 χλμ νοτίως της Βεγγάζης.Σύμφωνα με το λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, “ο στρατός δεν επιχειρεί εναντίον τους για να μην παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε χθες η Τρίπολη”.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός δεν τηρείται από το καθεστώς.

Διαβάστε περισσότερα στο onalert

Ο Ομπάμα προειδοποιεί αλλά δεν ξανακάνει το λάθος του Ιράκ



Διαβάστε επίσης:

Με βομβαρδισμούς τα γαλλικά αεροσκάφη κατέστρεψαν πολλά τανκς του Καντάφι

Η Ελλάδα θα συμμετέχει στην επιχείρηση στη Λιβύη εκτός από τους βομβαρδισμούς

Πως ο Σαρκοζί κήρυξε τον πόλεμο στον Καντάφι

Γιατί η Γαλλία εχει το “πάνω χέρι” στις επιθέσεις κατα του Καντάφι – Ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων

Η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης

Ο στρατός του Καντάφι

Ο ρόλος της Κύπρου στην στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Ο χάρτης του πολέμου


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε