Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

«Οι Έλληνες χάνουν έναν σύμμαχο» – Ο ευρωπαϊκός Τύπος για την υπόθεση Στρος Καν

ΦΩΤΟ REUTERS

Η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση Στρος Καν τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικώς είναι έκδηλη στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Θεωρείται ότι η σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού εκτός του ότι βάζει τέλος στην πολιτική του καριέρα, αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας διεθνώς. Όσο για την Ελλάδα; Χάνει ένα σύμμαχο όπως τονίζουν γερμανικά ΜΜΕ.

Στη Γερμανία, οι οικονομικές εφημερίδες Handelsblatt και Financial Times Deutschland επισημαίνουν ότι η υπόθεση αυτή έρχεται στη χειρότερη χρονική συγκυρία, την στιγμή που κορυφώνονται οι συζητήσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, οι Έλληνες χάνουν έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Ντομινίκ Στρος Καν, που είχε υιοθετήσει την υπόθεσή τους, ενώ σύμφωνα με τη Berliner Zeitung, εάν τα γεγονότα αποδειχθούν, είναι το τέλος της καριέρας του DSK ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ως υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Στην Ισπανία, η El Mundo αναφέρεται σε ένα σκάνδαλο που “συγκλονίζει το ΔΝΤ εν μέσω κρίσης” και η El Pais γράφει ότι ” ούτε ο γαλλικός σοσιαλισμός ούτε το ΔΝΤ μπορούν να καλύψουν έναν Στρος-Καν που κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση”.

Η ιταλική Corriere della Sera επισημαίνει ότι η σύλληψη μίας πολιτικής προσωπικότητας διεθνούς βεληνεκούς αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας. “Ούτε η Γαλλία, ούτε η γαλλική αριστερά, ούτε το ευρώ είχαν ανάγκη να αντιμετωπίσουν μία τόσο ενοχλητική κατάσταση”.

Η ιταλική εφημερίδα εκφράζει ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει το γεγονός επί της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη με άρθρο της που φέρει τον τίτλο: “Το σκάνδαλο συγκλονίζει επίσης το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας”.

Η La Repubblica, υπό τον τίτλο “Εάν η οικονομική κρίση χάσει τον σκηνοθέτη της”, κάνει λόγο “για τεράστιο κενό στην κορυφή του ΔΝΤ, κυρίως στο κρίσιμο χρονικό σημείο για τη διάσωση της Ελλάδας και τη σταθερότητα της ευρωζώνης”.

Στην Ολλανδία, η εφημερίδα Trouw γράφει επίσης ότι, οτιδήποτε και να συνέβη, ο DSK “θα πρέπει να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να γίνει πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας”.

Στην Πορτογαλία, η εφημερίδα Publico θεωρεί ότι “ως διευθυντής του ΔΝΤ, έγινε ζωτικός σύμμαχος της Ευρώπης… και υπήρξε υπερασπιστής της οικονομικής στήριξης των πιο εύθραυστων οικονομιών, όπως της Πορτογαλίας και της Ελλάδας”.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν ότι “η αναμενόμενη αποχώρηση του Στρος Καν αναβιώνει τον εφιάλτη των Σοσιαλιστών που συνίσταται στον αποκλεισμό τους από τον πρώτο γύρο και μία μονομαχία ανάμεσα στον αντιδημοφιλή Σαρκοζί και την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

“Ο οργανισμός του οποίου ηγείται κινδυνεύει τώρα να οδηγηθεί σε παρεκκλίσεις, ενώ διεξάγονται δύσκολες διαπραγματεύσεις για τους όρους νέου δανείου προς την Ελλάδα και για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την αποφυγή νέας ύφεσης”, γράφει η εφημερίδα The Guardian, που έχει τον πρωτοσέλιδο τίτλο ” Οι συνομιλίες για το χρέος σε κρίση, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ συλλαμβάνεται για σεξουαλική επίθεση”.

Για την Independent, η πιθανότητα για τον Στρος Καν να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας είναι πλέον αδιανόητη.

Για τη Libre Belgique, που έχει τίτλο “Αυλαία σε μία φιλοδοξία”, η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών στον DSK “θέτουν σε δυσχερή θέση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χειροπέδες και αγωνία για τον Στρος Καν – Ολα κρίνονται το απόγευμα – Φωτογραφίες από την σύλληψη

Υπόθεση Στρος Καν: «Δε θα επηρεάσει τις εξελίξεις για την Ελλάδα» λέει η Κομισιόν

Ποιά είναι η αγαπημένη στάση του Ντομινίκ Στρος Καν;

Το βίντεο του βιασμού! Λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν στο ξενοδοχείο!

Τι αλλάζει για την Ελλάδα μετά το ”βιασμό” της καμαριέρας

Θεωρίες περι σκευωρίας για την υπόθεση Στρος Καν

“Και ποια δεν έχει στριμώξει ο Στρος Καν”;

Σε εξέταση DNA ο Στρος Καν – Οι πρώτες φωτογραφίες από την σύλληψη

 Υπόθεση Στρος Καν: Παγίδα, πλεκτάνη ή σενάριο πορνοταινίας Β’ διαλογής;…

Συνωμοσία και παγίδα για το Στρος Καν ή είναι απλά ένας “φιλοσοφικός ήρωας”;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε