Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ομπάμα σε Πούτιν: Μάζεψε τους φιλορώσους από την ανατολική Ουκρανία

Ομπάμα σε Πούτιν: Μάζεψε τους φιλορώσους από την ανατολική Ουκρανία

«Δεν ξέρεις τι λες» ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ η απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην… απαίτηση του Μπαράκ Ομπάμα να “πείσει” τους φιλορώσους αυτονομιστές να κάνουν πίσω στην ανατολική Ουκρανία.

Καθώς το κλίμα μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ και Ρωσίας παραμένει άκρως ψυχροπολεμικό εξαιτίας της Ουκρανίας, Πούτιν και Ομπάμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον Ρώσο ομόλογό του να… δώσει εντολή για να αποχωρήσουν από την ανατολική Ουκρανία οι φιλορώσοι αντάρτες.

Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν ότι η Ουάσινγκτον προτιμά να δοθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία

Εδώ και μέρες, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά συντονισμένων επιθέσεων από φιλορώσους αυτονομιστές και από ομάδες ενόπλων σε στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά. Η χώρα απειλείται περισσότερο από ποτέ από διαίρεση ανάμεσα στο φιλορωσικό ανατολικό τμήμα και το στραμμένο προς την Ευρώπη δυτικό τμήμα.

Το… επίσημο αίτημα Ομπάμα ήταν «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πεισθούν οι φιλορώσοι ένοπλοι της ανατολικής Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα».

«Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι άτακτες ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα και άσκησε πιέσεις επί του προέδρου Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των ενόπλων φιλορωσικών ομάδων για να τις πείσει να καταθέσουν τα όπλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Η Ρωσία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία . Η απλή παρουσία των στρατευμάτων, εκτός από ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δημιουργεί απειλή αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας» – Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης «τη βαθιά το ανησυχία για την υποστήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση προς τις ενέργειες των ενόπλων αυτονομιστών που απειλούν να κλονίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Σε… απλά ελληνικά, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι βρίσκεται πίσω απ’ όσα γίνονται στην ανατολική Ουκρανία, γι’ αυτό και απείλησε με κυρώσεις λέγοντας η στάση της Μόσχας στην Ουκρανία αυξάνει πολιτική και οικονομική της απομόνωση. «Κατέστησε σαφές ότι το κόστος των ρωσικών ενεργειών θα αυξηθεί εάν συνεχιστούν αυτές οι δράσεις», είπε Αμερικανός αξιωματούχος.

Από την άλλη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στον Ομπάμα πως δεν ξέρει τι λέει. Και χαρακτήρισε τα παραπάνω “εικασίες” που βασίζονται “σε αβάσιμες πληροφορίες”.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν λαμβάνει “πλήθος αιτημάτων” για την παροχή βοήθειας από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και ότι παρακολουθεί “με μεγάλη ανησυχία” την κατάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας, των μετάλλων, των ορυχείων, της μηχανικής και της άμυνας – Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κάπως έτσι ενισχύονται για ρωσική στρατιωτική επέμβαση, τη στιγμή που η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δύναμη 40.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα εγγυηθεί “με οποιοδήποτε τίμημα” την ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Σε μία ένδειξη της έντασης που επικρατεί, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε ότι ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος προκάλεσε ένα από τα αμερικανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν βρέθηκε το σαββατοκύριακο στο Κίεβο για προγραμματισμένη επίσκεψη, τη στιγμή που η Μόσχα καταγγέλλει συνωμοσία με την ηγεσία του Κιέβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία

Κρίση στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον: Χαμηλές πτήσεις ρωσικού μαχητικού κοντά σε αμερικανικό καταδρομικό

Αλωνίζουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία – “Σκυλί” που γαβγίζει αλλά δε… δαγκώνει το Κίεβο!

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη! Έληξε το τελεσίγραφο της Ουκρανίας τους φιλορώσους αυτονομιστές

Φόβοι για αιματοκύλισμα στην ανατολική Ουκρανία – Η εμπλοκή της CIA – “Τσίρκο” το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αλληλοκατηγορίες Κιέβου – Μόσχας

Βάφεται στο αίμα η Ουκρανία – Δύο νεκροί και 5 τραυματίες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε