Σάββατο, 15 Ιουν.
29oC Αθήνα

Ουκρανία: “Κανονικά το δημοψήφισμα” λένε οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Ουκρανία: “Κανονικά το δημοψήφισμα” λένε οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις ανατολικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν κανονικά με τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία τους, τα οποία προβλέπεται να γίνουν την Κυριακή 11η Μαΐου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

“Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί την 11η Μαΐου”, δήλωσε ο Μίροσλαβ Ρουντένκο, συμπρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Ντένις Πουσίλιν, επίσης εκ των ηγετών των αυτονομιστών, είπε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα σε ψηφοφορία. “Μόλις ψηφίσαμε στο Συμβούλιο του Λαού. Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε κατά 100%. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την 11η Μαΐου”, δήλωσε ο Πουσίλιν σε δημοσιογράφους.

Αυτονομιστές: “Αυτή δεν είναι η δική μας απόφαση. Αυτή είναι η απόφαση του λαού του Ντονμπάς”

Η αυτονομιστική οργάνωση “Νοτιοανατολικός Στρατός”, ανακοίνωσε, επίσης, ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά. Σ’ αυτό, οι 3 εκατ. πολίτες των δύο περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας, θα κληθούν να ψηφίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν οι επαρχίες τους να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας. Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο χαρακτηρίζει τη διαδικασία αυτή παράνομη, καθώς τη θεωρεί ένα προκαταρκτικό στάδιο για την ένταξή τους στη Ρωσία, όπως είχε συμβεί και με την Κριμαία το Μάρτιο.

Οι αυτονομιστές ηγέτες είπαν ότι απλώς εισάκουσαν τη λαϊκή βούληση στις περιοχές τους, ενώ η απόφαση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση ενός αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας στο Κίεβο, σύμφωνα με τον οποίο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών δεν θα διακοπούν, ακόμη και στην περίπτωση που οι ηγέτες ανακοίνωναν ότι θα αναβάλουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις περιοχές τους.

Οι αυτονομιστές εξέτασαν -και απέρριψαν- την έκκληση που τους είχε απευθύνει χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να αναβάλουν το δημοψήφισμα έως ότου αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή.

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας διεμήνυσε ότι “ένας διάλογος με τρομοκράτες είναι αδύνατος και αδιανόητος”, χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο οι νέες αρχές αναφέρονται στους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, είχε προηγουμένως αποκλείσει κατηγορηματικά την έναρξη διαπραγματεύσεων με όποιον έχει “αίμα στα χέρια του”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ρωσία: “Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει 15.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεών της στα σύνορα των δύο χωρών”

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε σήμερα τη Δύση να πάψει να “παραπληροφορεί κυνικά” τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή. “Η συγκέντρωση ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζεται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ένας σχηματισμός ουκρανικών στρατευμάτων που αριθμεί 15.000 άνδρες έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της περιοχής των συνόρων”, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σημειώνεται ότι στην Ουκρανία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 25η Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πούτιν προς φιλορώσους αυτονομιστές: “Αναβάλλετε το δημοψήφισμα”

Ευκαιρία επίδειξης ισχύος για τον Πούτιν οι εορτασμοί της νίκης στον Β’ ΠΠ

Χάος στη Μαριούπολη – Ο στρατός χτύπησε στο δημαρχείο με δηλητηριώδη αέρια – Λιπόθυμοι κάτοικοι και φιλορώσοι αντάρτες

Φόβοι για 20 νεκρούς στο Σλαβιάνσκ – Ενέδρες θανάτου και ανταλλαγές πυροβολισμών – Το Κίεβο στέλνει στην Οδησσό τάγμα από ναζί ως… «Εθνική Φρουρά»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε