Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πέθανε η Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ – Μεσίστιες οι σημαίες στην Βρετανία

Πέθανε η Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ – Μεσίστιες οι σημαίες στην Βρετανία

– Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ
– Υπέστη εγκεφαλικό σήμερα το πρωί και δεν άντεξε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της
– Ήταν η πρώτη γυναίκα και μακροβιότερη πρωθυπουργός της Αγγλίας
– Είχε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια – Έπασχε από αλτσχάιμερ
– Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία – Είχε ζητήσει να αποτεφρωθεί
– Επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο από την Ισπανία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον

Στο πένθος βύθισε ολόκληρη τη Βρετανία η είδηση πως η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Σιδηρά Κυρία της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Δευτέρας, 8 Απριλίου.

Η βαρόνη Θάτσερ υπέστη εγκεφαλικό σήμερα το πρωί και ο καταπονημένος -από τα προβλήματα υγείας- οργανισμός της, δεν άντεξε. “Έφυγε γαλήνια” είπε ο εκπρόσωπός της.

Ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η μοναδική που έμεινε στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ για 11 χρόνια, από το 1979 έως το 1990, η μοναδική που κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ήταν η γυναίκα που όλοι οι Βρετανοί λάτρευαν να μισούν.

Έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τα τελευταία χρόνια είχε απομακρυνθεί από τη δημοσιότητα.
Η κηδεία της θα γίνει με στρατιωτικές τιμές και θα είναι ανάλογη με εκείνη της βασιλομήτορος. Η τελετή θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ενώ η σόρος της δε θα τεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα, όπως ήταν η επιθυμία της.
Σε ένδειξη πένθους, ήδη οι σημαίες στη Βρετανία κυματίζουν μεσίστιες.

«Με μεγάλη λύπη, ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους, Βαρόνη Θάτσερ πέθανε γαλήνια, μετά από εγκεφαλικό σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε ο Λόρδος Μπελ, εκπρόσωπος της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τον τελευταίο καιρό, η υγεία της Σιδηράς Κυρίας ήταν εύθραυστη. Πριν από τα Χριστούγεννα μάλιστα είχε μπει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από την ουροδόχο κύστη. Οι γιατροί της επέτρεψαν να επιστρέψει σπίτι της λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά.

«Με μεγάλη λύπη έμαθα το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Χάσαμε μια σπουδαία ηγέτη, μια σπουδαία πρωθυπουργό, μια σπουδαία Βρετανίδα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που επιστρέφει εσπευσμένα από την Ισπανία.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το Παλάτι: «Η Βασίλισσα λυπήθηκε μόλις έμαθε την είδηση του θανάτου της βαρόνης Θάτσερ. Η Μεγαλειότητά της θα στείλει κατ’ ιδίαν μήνυμα στην οικογένειά της».

Η Θάτσερ ήταν μια «μεγάλη πολιτική προσωπικότητα» η οποία «θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε σήμερα ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έμεινε στην ιστορία για την 11ετή παραμονή της στην πρωθυπουργία της Βρετανία. «Σκληρή» πολιτικός, «μισητή» στην εργατική τάξη για τους νόμους που πέρασε, για τη “συντριβή” των συνδικάτων  και για την απόφασή της να οδηγήσει τη χώρα στον πόλεμο των Φόκλαντς με τους 1000 νεκρούς.

Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της ιδιωτικοποιήθηκαν μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας. Ηγήθηκε του Εργατικού κόμματος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, κέρδισε τις δυο.
Ήταν πολιτικός που δεν άλλαζε γνώμη, που δε δίσταζε να συγκρουστεί και γι’ αυτό Σοβιετικός δημοσιογράφος, το 1976, τη “βάφτισε” «Σιδηρά Κυρία» εξαιτίας της αντίθεσής της με το σοβιετικό καθεστώς και τον κομμουνισμό. Ένας χαρακτηρισμός που τη συνόδευσε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Ήταν επίσης ο τίτλος της ταινίας, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, για τη ζωή και το έργο της. Μιας ταινίας που χάρισε στην Αμερικανίδα ηθοποιό το Όσκαρ, αλλά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία.

Πως θα γίνει η κηδεία

Επίσημη κηδεία με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει για την Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ωστόσο η τελετή της κηδείας της πρώην πρωθυπουργού δεν θα είναι καθ’ ολοκληρία οργανωμένη από το κράτος, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά της.
Η τελετή θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Δεν ορίστηκε η ημερομηνία. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών.
«Ένα ευρύ και διαφορετικό φάσμα ανθρώπων και οργανώσεων που συνδεόταν με την βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθεί», επισήμανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού —και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο ανήκε η εκλιπούσα— σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.
«Την επιμνημόσυνη τελετή θα ακολουθήσει μια ιδιωτική τελετή καύσης. Όλες οι διευθετήσεις γίνονται με βάση τις επιθυμίες της οικογένειας» της Θάτσερ, προστέθηκε στο κείμενο της ανακοίνωσης του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάργκαρετ Θάτσερ: Η κόρη του μπακάλη που έγινε πρωθυπουργός της Αγγλίας

ΒΙΝΤΕΟ: Η Θάτσερ των Φώκλαντς και ο καβγάς με τον Μιτεράν για τους Exocet

Χριστούγεννα στο νοσοκομείο για τη Μ. Θάτσερ

Η Θάτσερ γυάλιζε τα παπούτσια των σωματοφυλάκων της και τακτοποιούσε τα δωμάτιά τους!

Σιδηρά…ταγέρ – 7 σύνολα της Θάτσερ στο σφυρί

Οι ωραίοι άνδρες «λύγιζαν» τη «σιδηρά» Μάργκαρετ Θάτσερ!

Ήταν αλκοολική η Μάργκαρετ Θάτσερ;

Ο γιος της Θάτσερ έκανε λαθρεμπόριο όπλων μέσω των κατεχομένων στην Κύπρο

Πόλεμος για την κηδεία της Θάτσερ … πριν καν αποδημήσει εις Κύριον!

Κανονίζουν από τώρα, την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε