Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σκανδαλίζει με τα… δάνεια του ο Γερμανός πρόεδρος (και εκλεκτός της Άνγκελα)

Μέχρι σήμερα, ο Κρίστιαν Βουλφ περνούσε απαρατήρητος. Όλοι, άλλωστε, με τη Μέρκελ ασχολούμαστε. Οι παλιές… αμαρτίες, όμως, έρχονται να ταράξουν τα νερά της προεδρίας του.

Ξαφνικά ήρθε στο φως ένα ιδιωτικό δάνειο που πήρε, το 2008, από φιλικό του ζευγάρι. Όταν δηλαδή δεν ήταν πρόεδρος της χώρας αλλά πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

Τον Οκτώβριο του 2008, ο Βουλφ αποφάσισε να αγοράσει σπίτι. Αλλά δεν στράφηκε σε κάποια τράπεζα για δάνειο, αλλά την Έντιτ Γκέρκενς, σύζυγο ενός γνωστού Γερμανού επιχειρηματία, του Έγκον Γκέρκενς. Ο νυν πρόεδρος δανείστηκε 500.000 ευρώ, με επιτόκιο 4%.
Δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους… όπως δανείζεται η Γερμανία από τις αγορές δηλαδή…

Και επειδή τίποτα όμως δε μένει κρυφό, το ιδιωτικό δάνειο του Βουλφ βγήκε στην επιφάνεια τους πρώτους μήνες του 2010, πριν ακόμη (ο εκλεκτός της Άνγκελα Μέρκελ) εκλεγεί πρόεδρος της χώρας. Το ανέδειξαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας οι Πράσινοι, καταθέτοντας ερώτηση.

Ο Βουλφ ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε τα τελευταία 10 χρόνια είχε επιχειρηματικές συναλλαγές με την οικογένεια του επιχειρηματία. Αλλά ξέχασε το δάνειο από την κα Γκέρκενς. Αντ’ αυτού, αποφάσισε να περάσει από την BW-Bank για να πάρει δάνειο και να αποπληρώσει εκείνο που είχε πάρει το 2008 από τους Γκέρκενς.

Η υπόθεση ξαναβγήκε στο φως. Η προεδρία προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, τονίζοντας ότι ο Βουλφ δεν είπε ποτέ ψέματα. Απλά είπε τη μισή αλήθεια.

Διότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του φυσικά, η ερώτηση που του τέθηκε δεν ήταν άλλη από το αν είχε επιχειρηματικές συναλλαγές με τον Έγκον Γκέρκενς ή με επιχειρήσεις, στις οποίες είναι εκείνος μέτοχος ο τελευταίος. Τέτοιες συναλλαγές, δεν υπήρχαν. Για το δάνειο δεν τον ρώτησε κανείς. Και αφού δεν τον ρώτησαν, δεν απάντησε…

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ζητούν, αλλά σε χαμηλούς τόνους, διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (και του Βουλφ) δεν έχουν αντιδράσει. Κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας, λένε πως περιμένουν τις εξελίξεις και τυχόν νέες λεπτομέρειες.

Κύκλοι της κυβέρνησης πάντως, τους οποίους επικαλείται η σημερινή Süddeutsche Zeitung, εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την υπόθεση, εκτιμώντας ότι θα βλάψει τόσο τον ίδιο τον Βουλφ όσο και το αξίωμά του. Οι ίδιοι δεν περιμένουν παραίτηση ή απομάκρυνσή του από την προεδρία, καθώς ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ούτε οι Φιλελεύθεροι του Ρέσλερ θα επιθυμούσαν στην παρούσα φάση αλλαγή στην προεδρία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι εκμεταλλεύεται συχνά επαφές που διατηρεί με γνωστούς επιχειρηματίες για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, για παράδειγμα, είχε περάσει τις διακοπές του σε θερινή κατοικία γνωστού επιχειρηματία, γεγονός για το οποίο είχε εκφράσει λίγο αργότερα τη λύπη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξέσπασε κυβερνητική κρίση στη Γερμανία από δημοψήφισμα για το ευρώ

Να πως η Γερμανία ”ξεζουμίζει” όλη την Ευρώπη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε