Τρίτη, 28 Μαΐ
20oC Αθήνα

Συρία: Μάλλον τη Δευτέρα η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα – Τουρκία, Ιράν στηρίζουν Ρωσία

Συρία: Μάλλον τη Δευτέρα η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα – Τουρκία, Ιράν στηρίζουν Ρωσία

Την ερχόμενη Δευτέρα είναι πιθανό να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στη Συρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η έκθεση των επιθεωρητών θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα”, δήλωσε σήμερα ο Ασελμπορν στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο ίδιος έκανε έκκληση στις πέντε χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση της συριακής κρίσης που εισέρχεται πλέον στον τρίτο χρόνο.

Την ίδια ώρα ο Φρανσουά Ολάντ τονίζει στη συνεδρίαση του συμβουλίου άμυνας ότι η Γαλλία “θα παραμείνει σε ετοιμότητα” προκειμένου να τιμωρηθεί το συριακό καθεστώς και να αποτραπεί η επανάληψη μιας τέτοιας επίθεσης.
Κατά τη συνεδρίαση αυτή, ο Γάλλος πρόεδρος “υπογράμμισε την απόφαση της Γαλλίας να εξερευνήσει όλες τις οδούς στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να επιτραπεί το συντομότερο ένας αποτελεσματικός και επαληθεύσιμος έλεγχος των χημικών όπλων που υπάρχουν στη Συρία”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στις συνομιλίες πήραν μέρος εκτός από τον Ολάντ, οι υπουργοί Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Άμυνας), Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών) και Εμανουέλ Βαλς (Εσωτερικών) καθώς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό.

Τουρκία και Ιράν στηρίζουν τη ρωσική πρόταση

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας. “Σε έναν κόσμο στον οποίο η χρήση ή η κατοχή χημικών όπλων αποτελεί έγκλημα, η υπαγωγή του οπλοστασίου μιας χώρας σε διεθνή έλεγχο αποτελεί από μόνη της μια εξέλιξη θετική”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσού.

Ωστόσο ο ίδιος εκπρόσωπος εξέφρασε “αμφιβολίες” για το εάν το καθεστώς της Δαμασκού θα συμμορφωθεί σε μια τέτοια συμφωνία. “Εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά η χρήση χημικών όπλων δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη”, δήλωσε ο τούρκος εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι η χρήση τέτοιων όπλων συνιστά “‘έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

“Η Συρία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της και αυτή η νέα (διπλωματική) διαδικασία δε θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο ώστε ν’ αναλάβει η χώρα αυτή τις ευθύνες της”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος ελπίζει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να περιμένουν τα αποτελέσματα της ρωσικής πρότασης είναι “σοβαρή”, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Ελπίζουμε ότι η νέα προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας είναι σοβαρή και ότι δεν πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι”, τόνισε ο Χαμενεΐ μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αναβάλει τα σχέδια για επίθεση κατά της Συρίας.

“Το Ιράν παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην περιοχή”, πρόσθεσε ο Χαμενεΐ, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν “να εξαπολύουν πολέμους και να καταπατήσουν τα συμφέροντα άλλων χωρών”, κυρίως για να “διασφαλίσουν” τα συμφέροντα του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1,5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό χορηγεί η ΕΕ στους Σύρους πρόσφυγες

Η αναταραχή στη Μεσόγειο και η ανύπαρκτη “τουρκική άνοιξη” – Μια “ακτινογραφία” της Τουρκίας

Διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία: Φρένο στο Κογκρέσο για να «περπατήσει» η διπλωματική λύση

Ραγδαίες εξελίξεις για τη Συρία με σκληρό παρασκήνιο – Η Συρία παραδίδει τα χημικά της όπλα και ο Πούτιν “στριμώχνει” περισσότερο τις ΗΠΑ

“Φως” για διπλωματική λύση στη Συρία – Βάζουν στο “παιχνίδι” τον ΟΗΕ οι ΗΠΑ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε