Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τι είδε ο τουρίστας στο Ground Zero – Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ

Τι είδε ο τουρίστας στο Ground Zero – Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ

Εκεί όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, το καμάρι της Νέας Υόρκης και της αμερικανικής «δύναμης». Εκεί όπου στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 θυσιάστηκαν 3.300 ψυχές. Ένα μνημείο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Περιμένεις στην ουρά κάτω από τον καυτό ήλιο και τη σκόνη από τα εργοτάξια, χωρίς να ξέρεις τι σε περιμένει. Μέτρα ασφάλειας παρόμοια με των αεροδρομίων, κάμερες ρομπότ, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και παντού άνδρες αστυνομικοί να ελέγχουν κάθε κίνηση.

Η διαδρομή προς το Ground Zero, εκεί όπου μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 δέσποζαν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, περνάει μέσα από εργοτάξια, μηχανήματα φορτηγά και εργάτες που δουλεύουν νύχτα μέρα για να ολοκληρωθεί το έργο.

Μόλις φτάσεις στο σημείο που είναι τα δυο μνημεία, ακριβώς στη θέση που βρίσκονταν οι δυο πύργοι, επικρατεί απόλυτη ησυχία, ηρεμία, γαλήνη. Με έναν μαγικό τρόπο, το μόνο που ακούγεται είναι το νερό που πέφτει.

Στο ορειχάλκινο χείλος είναι χαραγμένα τα ονόματα των 3.300 θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Συμβολίζοντας την απώλεια –σαν δάκρυα που χύνονται ασταμάτητα στα έγκατα της Γης– οι δύο τεράστιες αυτές υδάτινες «τρύπες» σκηνοθετούν με έναν απέριττο και ταυτόχρονα δραματικό τρόπο τον χρόνο που δεν υφίσταται πλέον.

Η εντύπωση που σου αφήνει το 9//11 memorial είναι πως αυτοί άνθρωποι έζησαν έναν όλεθρο αλλά αυτό τους έκανε πιο δυνατούς. Και το έκαναν κομμάτι του πολιτισμού τους. Ένα κομμάτι που τους πληγώνει αλλά φροντίζουν (και αυτό) και το εκμεταλλεύονται στο έπακρο.



Ένα τοπίο 416 βελανιδιών σε συστοιχίες παραπέμπει, μέσω του ετήσιου κύκλου των δέντρων, στην αναγέννηση της φύσης. Αυτό είναι και το μήνυμα που διαβάζεις όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα: ”Δεν ξεχνάμε, ξαναχτίζουμε την ελπίδα”.
Ένας συνδυασμός πέτρας, τσιμέντου, χώματος και δέντρων είναι ό,τι βλέπει ο επισκέπτης. Το τι νιώθει, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό…

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τί είδε ο τουρίστας στη Νέα Υόρκη; (ΦΩΤΟ)

Τέλος το room service από γνωστό ξενοδοχείο

Ένα ρετιρέ στη Νέα Υόρκη, έργο τέχνης! Δες τις φωτογραφίες!

Απευθείας πτήση Αθήνα – Νέα Υόρκη από τις 2 Ιουνίου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε