Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Video ντοκουμέντο! Μέσα στο ορυχείο – τάφο της Τουρκίας – Εκατοντάδες εργάτες θάφτηκαν ζωντανοί – Σβήνουν οι ελπίδες να επιζήσουν!

Video ντοκουμέντο! Μέσα στο ορυχείο – τάφο της Τουρκίας – Εκατοντάδες εργάτες θάφτηκαν ζωντανοί – Σβήνουν οι ελπίδες να επιζήσουν!

– Συγκλονιστικό video από κάμερα ασφαλείας δείχνει εικόνα στις στοές του ορυχείου
– 205 εργάτες έχουν ανασυρθεί νεκροί – Εγκλωβισμένοι στα έγκατα της Γης άλλοι τουλάχιστον 400
– Ένα 15χρονο αγόρι ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας
– 781 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στο ορυχείο της επαρχίας Μανίσα (Μαγνησία) τη στιγμή της έκρηξης
– Τριήμερο πένθος στην Τουρκία, ανέβαλε την επίσκεψη στην Αλβανία ο Ερντογάν

Ανείπωτη τραγωδία σε ανθρακωρυχείο της Σόμα στην επαρχία Μανίσα συγκλονίζει την Τουρκία και βυθίζει τη χώρα στο πένθος για το θάνατο των 205 εργατών.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, την ώρα που κάθε λεπτό που περνά μειώνονται οι ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί οι περίπου 400 εργάτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές, σε βάθος δυο μέτρων κάτω από τη Γη.
Ο ανθρακωρύχος Σαμί Κιλίτς, ένας από τους τυχερούς που κατάφεραν να βγούν ζωντανοί και είχε την ψυχική δύναμη να συμμετάσχει στις έρευνες διάσωσης, υποστήριξε ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων είναι περίπου 350-400 άτομα.

Οι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα 15χρονο αγόρι, ο Κεμάλ Γιλντίζ, που εργαζόταν στο ανθρακωρυχείο, γι’ αυτό η εισαγγελία θα εξετάσει το ζήτημα της παράνομης εργασίας στο ανθρακωρυχείο.

Ένα video ντοκουμένο που δημοσίευσε η εφημερίδα Hurriyet συγκλονίζει…

Οι αρχές φοβούνται ότι δε θα καταφέρουν τα σωστικά συνεργεία να βγάλουν έγκαιρα τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους από το ορυχείο. Η φωτιά που μαίνεται (ξέσπασε στις 15:30 το μεσημέρι της Τρίτης) μετά την έκρηξη κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες.

Αν οι φόβοι επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της Τουρκίας

“Οι ελπίδες μας για την ανεύρεση επιζώντων μειώνονται συνεχώς”, είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ αρνήθηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένο αριθμό.

Για την ώρα, τα σωστικά συνεργεία δε μπορούν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους και αυτό ενισχύει τους φόβους πως μπορεί να μη βγουν ζωνταντοί από τις υπόγειες στοές όπου έχουν παγιδευτεί.




787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στο ορυχείο κατά τη στιγμή της έκρηξης (που σημειώθηκε τη στιγμή της αλλαγής βάρδιας), σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Η στοά, όπου βρίσκονταν, κατέρρευσε μετά από έκρηξη που προκλήθηκε από βλάβη σε ηλεκτρικό μετασχηματιστή περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδας, το μεσημέρι της Τρίτης.


Ο πυκνός καπνός εμποδίζει τους πυροσβέστες να προχωρήσουν για να πλησιάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί οι εργάτες.
Οι διασώστες προσπαθούν να διοχετεύσουν οξυγόνο στις στοές όπου έχουν παγιδευτεί οι ανθρακωρύχοι, σε βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την είσοδο του ορυχείου που βρίσκεται στην πόλη Σόμα, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.


Οι ανθρακωρύχοι διαθέτουν μικρές φιάλες με μάσκες οξυγόνου, όμως δεν είναι γνωστό για πόσο μπορούν να επιβιώσουν με αυτές.

Η κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό των ανθρακωρύχων είναι τεράστια. Εκατοντάδες άνδρες σωστικών συνεργείων βρίσκονται επί τόπου, στην περιοχή έχει σταλεί ελικόπτερο, ενώ ο στρατός έχει αποστείλει ομάδες 20 ατόμων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.



Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των εργατών. Άλλοι γιατί έμαθαν πως οι αγαπημένοι τους δεν τα κατάφεραν κι άλλοι γιατί ανησυχούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Πολλοί γονείς ανθρακωρύχων, ανήσυχοι και με δάκρυα στα μάτια έχουν μεταβεί κοντά στο ορυχείο.

Εισαγγελική έρευνα

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις, η έκρηξη οφείλεται σε βλάβη στο διανομέα ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα.
Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά την έρευνα θα εξεταστεί και το ζήτημα της παράνομης εργασίας στο ανθρακωρυχείο.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η πυρκαγιά οφείλεται στη βλάβη στο διανομέα και έκανε λόγο για αυστηρά μέτρα ασφάλειας που λάμβανε στο ανθρακωρυχείο.

Συνδικαλιστές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε ανάφλεξη άνθρακα, ενώ καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Από το 1983 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 13 πολύνεκρα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία της Τουρκίας. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν η έκρηξη που είχε σημειωθεί στο ανθρακωρυχείο στο Κόζλου του νομού Ζόνγκουλντακ (βορειοδυτική Τουρκία) στις 3 Μαρτίου 1992 όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 263 ανθρακωρύχοι.

Στο μεταξύ ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι το AKP απέρριψε τον προηγούμενο μήνα μια έκκληση της αντιπολίτευσης να ελεγχθεί η κατάσταση ασφαλείας στο ορυχείο της Σόμα. Εξαιτίας της τραγωδίας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αλβανία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνικό πένθος στην Τουρκία – 201 οι νεκροί από την έκρηξη σε ορυχείο – Μειώνονται οι ελπίδες να βγουν ζωντανοί οι εκατοντάδες αγνοούμενοι

Θαμμένοι κάτω από τη γη 200 ανθρακωρύχοι στην Τουρκία – Μέχρι στιγμής 17 νεκροί

Κολομβία: 12 νεκροί από κατολίσθηση σε παράνομο ορυχείο

Οικογένεια θρηνεί πέντε μέλη της που σκοτώθηκαν σε ορυχείο

Νότια Αφρική: Χιλιάδες μεταλλωρύχοι στην τελετή μνήμης για τα θύματα των επεισοδίων του ορυχείου πλατίνας το 2012

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε