Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Βρυξέλλες: Άγρια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της λιτότητας (ΦΩΤΟ)

Βρυξέλλες: Άγρια επεισόδια σε διαδήλωση κατά της λιτότητας (ΦΩΤΟ)

Με αντλίες νερού και δακρυγόνα η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές από τα κτίρια της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, όπου διαδήλωναν κατά της λιτότητας.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές —σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας τουλάχιστον 25.000— κατέβηκαν σήμερα στο στο κέντρο των Βρυξελλών ως την ευρωπαϊκή συνοικία για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη μετά από κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων .

Στο τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν επειόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση αντλίας νερού και δακρυγόνων για να απομακρύνουν το πλήθος από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Στη διαδήλωση συμμετείχαν ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη —κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία— αλλά και μια μικρή ομάδα ελλήνων εργαζομένων.




«Μέτρα λιτότητας= διαρκής φτώχεια», «Λαός, όχι κέρδος», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν στη διαδήλωση για μία πιο κοινωνική Ευρώπη.

«Το μήνυμά μας είναι απλό, όμως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να το ακούσουν. Το μήνυμά μας είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν σε απάντηση στην οικονομική κρίση δεν αρκούν και στην πραγματικότητα έχουν επιδεινώσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Το μήνυμά μας είναι ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί», δήλωσε η γενική γραμματέας του CES Μπερναντέτ Σεγκόλ.


Στόχος της κινητοποίησης είναι «να ανοίξει ένας νέος δρόμος στην Ευρώπη χωρίς λιτότητα όμως με ισχυρές επενδύσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ποιότητας», σχολίασε από την πλευρά της η Εμανουέλα Μπονασίνα, μια εκπρόσωπος της CES, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου «υποψήφιους που θα αλλάξουν τον τρόπο που διοικείται η ΕΕ».


Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια από το 2008 και σε 18 από τις 28 χώρες της ΕΕ οι πραγματικοί μισθοί έχουν σημειώσει πτώση, όπως επισημαίνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

«Η κατάσταση των νέων είναι ακόμη χειρότερη: 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν. Πολλοί από τους πιο μορφωμένους και με το ισχυρότερο επιχειρηματικό πνεύμα εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν εργασία αλλού», υπογράμμισε η Σεγκόλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «χαμένη γενιά».

Διαβάστε

Ούτε στην Ουκρανία δεν θέλουν την ελληνική λιτότητα

Με επεισόδια έληξε η τεράστια διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Μαδρίτη – ΦΩΤΟ

Η Μέρκελ κάνει την έκπληξη και στηρίζει τον… πολέμιο της λιτότητας, Ματέο Ρέντσι!

”Η λιτότητα έχει και όρια, η Ελλάδα κινδυνεύει από συγκρούσεις”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε