Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Wagner: «Μυστήριο» τέλος στην ανταρσία – Η υποχώρηση Πριγκόζιν και τα ανταλλάγματα

Wagner: «Μυστήριο» τέλος στην ανταρσία  – Η υποχώρηση Πριγκόζιν και τα ανταλλάγματα

Η κρίση στη Ρωσία με την παραλίγο σύγκρουση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους μισθοφόρους της Wagner τελικά αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Η απόφαση του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτη της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner να δεχτεί την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο να αποσύρει τα στρατεύματά του σταμάτησε τον εμφύλιο στη Ρωσία. Μια εξέλιξη που είχε αρκετό μυστήριο και πολύ παρασκήνιο. Λίγο μετά, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ο Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία. 

Για να καταλήξει σε αυτή την απόφαση ο Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρεται να πήρε ανταλλάγματα και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε την καρατόμηση δύο ορκισμένων εχθρών του. Του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Βαλερί Γκεράσιμοφ.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύτηκε εκ μέρους του Πούτιν με τον Πριγκόζιν και τον έπεισε να σταματήσει την προέλαση.

«Δεν θα αφήσουμε να γίνει αιματοχυσία, διατάζω όλες τις μονάδες μου να επιστρέψουν στις βάσεις του» είπε μέσω Telegram, ο επικεφαλής της Βάγκνερ.

Πληροφορίες από τη Λευκορωσία αναφέρουν ότι υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner. Ρωσικά μέσα τονίζουν ότι θα αποσυρθούν οι κατηγορίες για ένοπλη ανταρσία ώστε να μπορέσει να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Συνεχείς επαφές Πούτιν – Λουκασένκο

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αργά το βράδυ του Σαββάτου για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Νωρίτερα, το γραφείο του Λουκασένκο είχε ανακοινώσει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος μίλησε με τον Πριγκόζιν έχοντας την έγκριση του Πούτιν, και ότι ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ συμφώνησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να σταματήσει τις μετακινήσεις των μαχητών του, ορισμένοι από τους οποίους προωθούνταν προς τη Μόσχα.

Όλα έδειχναν σύγκρουση

Μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου (24.06.2023) όλα έδειχναν ότι η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Οι μισθοφόροι της Wagner είχαν φτάσει περίπου 200 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα με την πρωτεύουσα της Ρωσίας να ετοιμάζονταν για πόλεμο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας είχε κηρύξει αργία για τη Δευτέρα, στρατιώτες είχαν αρχίσει να οχυρώνουν την πόλη και διαμορφώνονταν ένα σκηνικό πολέμου που κανείς δεν ήξερε που θα καταλήξει. Την ίδια ώρα ολιγάρχες της Μόσχας αποχωρούσαν από την πρωτεύουσα, καθώς η σύγκρουση πλησίαζε.

Το χρονικό της ανταρσίας από τη Wagner

Η κρίση ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής με τον Πριγκόζιν να κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε περιοχή που ήταν μέλη της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner. Λίγο μετά ο Πριγκόζιν έκανε γνωστό ότι πήρε τον έλεγχο της πόλης Ροστόφ, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα  περιοχή με ιδιαίτερη σημασία, καθώς από εκεί  συντονίζονται όλες οι επιχειρήσεις στα νότια ουκρανικά μέτωπα.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι από εκεί αρχίζει η ένοπλη πορεία της Wagner προς τη Μόσχα προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Το κομβόι άρχισε να ακολουθεί τον αυτοκινητόδρομο Μ4 και να κατευθύνεται προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Η ομάδα των 5.000 μαχητών έφτασε αρχικά στην πόλη Βορονέζ, όπου πήρε υπό τον έλεγχό της όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εκεί σημειώθηκαν οι μοναδικές μάχες.

Έπειτα, το κομβόι λέγεται ότι πέρασε από την περιφέρεια Λιπέτσκ και να φτάνει 200 χιλιόμετρα έξω από Μόσχα.

Κάπου εκεί μεσολάβησε ο Λουκασένκο για να πάρει τέλος η κρίση στη Ρωσία και να σταματήσει ο διεθνής συναγερμός.

Το newsit.gr σας είχε μεταδώσει όλες τις εξελίξεις στην Ρωσία λεπτό προς λεπτό.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις