Κυριακή, 19 Μαΐ
20oC Αθήνα

Υποδοχή ήρωα στον Ερντογάν – Μήνυμα σε διαδηλωτές: Γυρίστε σπίτια σας

Υποδοχή ήρωα στον Ερντογάν – Μήνυμα σε διαδηλωτές: Γυρίστε σπίτια σας

10.000 οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο Κεμάλ Αττατούρκ της Κωνσταντινούπολης για να τον υποδεχτούν κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, την ώρα που σε όλη τη χώρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν.

Ήταν μια ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος του Τούρκου πρωθυπουργού και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς εκείνους που εδώ και επτά μέρες βρίσκονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Σμύρνης κι άλλων πόλεων της Τουρκίας, διαδηλώνοντας κατά του Ερντογάν και απαιτώντας την παραίτησή του.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από την τριήμερη περιοδεία του σε Μαρόκο, Αλγέρι και Τυνησία, κάλεσε ξανά από τους διαδηλωτές να γυρίσουν σπίτια τους. Μίλησε για αναρχικούς και εξτρεμιστές και ζήτησε να τελειώσει τώρα το κίνημά τους!

“Ζητώ να τερματισθούν αμέσως οι διαδηλώσεις, οι οποίες έχασαν το δημοκρατικό χαρακτήρα τους και στράφηκαν στο βανδαλισμό”, δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες και φώναζε “είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για σένα, Ταγίπ” ή “εμπρός, ας τους συντρίψουμε όλους”.



Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και σημαντικό μέρος της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν είναι “ο αφέντης αλλά ο υπηρέτης” της Τουρκίας και ευχαρίστησε τους οπαδούς του για την αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν από την αρχή της κρίσης.

“Παραμείνατε ήρεμοι, υπεύθυνοι και επιδείξατε λογική”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Τώρα θα γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας (…) δεν είσαστε το είδος των ανθρώπων που χτυπάνε κατσαρόλες στους δρόμους”, πρόσθεσε.



Με αυτή την πρώτη μαζική κινητοποίηση υπέρ της κυβέρνησης, η κρίση μετατρέπεται σε ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους οπαδούς και τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Και ενώ ο Ερντογάν αποθεωνόταν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Ταξίμ ή στην Άγκυρα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν: “Ταγίπ, παραιτήσου!”.

“Είμαστε οργισμένοι, δεν θέλει να ακούσει”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Σενάι Ντουρμούς, ένας 25χρονος βιολόγος. “Θα έρχομαι στην Ταξίμ ως τη νίκη μας”. “Δεν θέλει να αλλάξει τίποτε, αλλά θα τον υποχρεώσουμε να το κάνει. Δεν ξέρω πότε, αλλά θα αλλάξει”, διαβεβαίωσε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Μερσάντ Τζαχέντ.



“Όλα τώρα εξαρτώνται από τον Ερντογάν και από το τι λέει αυτή τη στιγμή. Αυτό θα κρίνει το μέλλον αυτής της αντίστασης, αν θα ηρεμήσει ή αν θα κλιμακωθεί”, δήλωσε προς το Reuters ο Μεχμέτ Πολάτ, 42χρονος καπετάνιος που δεν δούλεψε όλη την εβδομάδα επειδή πήγαινε να διαμαρτυρηθεί στην πλατεία Ταξίμ. “Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται ημέρες εδώ, πρέπει να καταλάβει ότι το κάνουν για κάποιο λόγο”.

Στη μια εβδομάδα των διαδηλώσεων στην Τουρκία, έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί 4.355 άνθρωποι, 47 από τους οποίους σοβαρά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιβεβαίωσε ο Ερντογάν τη σύλληψη Έλληνα στην Τουρκία – «Είχαν εμπλοκή στα επεισόδια, εξετάζουμε πως και γιατί βρέθηκαν εκεί»

Νεκρός Τούρκος αστυνομικός σε διαδήλωση στα Άδανα

Η στιγμή της σύλληψης του Έλληνα Γιώργου Ιατρίδη στην Τουρκία

Τουρκία: Αντικαταστάθηκε ο Σέρβος πρέσβης επειδή έκανε δηλώσεις για τα γεγονότα στη χώρα

Συνέλαβαν Έλληνα στα επεισόδια της Κωνσταντινούπολης

Σεϊντά Σουνγκούρ: Αυτή είναι η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα, σύμβολο της τουρκικής εξέγερσης

Τουρκία: Δυσαρέσκεια του ΥΠΕΞ για το “κράξιμο” από τον Λευκό Οίκο για τις διαδηλώσεις

Η στιγμή που πυροβολείται στο κεφάλι ο τρίτος νεκρός της Τουρκίας; Video σοκ σαρώνει στο διαδίκτυο – Νέες διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα

Ακόμη ένα video σοκ από την Τουρκία

“Υπάρχει και τρίτος νεκρός!” είπαν οι διαδηλωτές στον Τούρκο αντιπρόεδρο

Οι Anonymous έριξαν την ιστοσελίδα του Ερντογάν

Τουρκία: τους συνέλαβαν γιατί έγραψαν στο twitter για τις διαδηλώσεις!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε