Κόσμος

Ακάρ: 3 πλοία με σιτηρά θα αποπλεύσουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προανήγγειλε απόψε τον απόπλου τριών πλοίων φορτωμένων με σιτηρά από λιμάνια της Ουκρανίας, αύριο Παρασκευή.

«Κατόπιν εντατικών προσπαθειών στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο, τρία πλοία έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσουν από ουκρανικά λιμάνια την Παρασκευή», ανέφερε ο Ακάρ, χωρίς να διευκρινίσει το λιμάνι από το οποίο θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Το πρώτο φορτίο σιτηρών που εξήγαγε η Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα. Ύστερα από επιθεώρηση Τούρκων, Ρώσων και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης την Τετάρτη, συνέχισε το ταξίδι του προς τον Λίβανο.

Αυτή η επιθεώρηση σηματοδότησε το τέλος μιας «δοκιμαστικής φάσης» των επιχειρήσεων για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη τον προηγούμενο μήνα, αμβλύνοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο εποπτεύει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και διασφαλίζει την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών είχαν εξάλλου σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ