Κόσμος

Αλεξέι Ναβάλνι: Ο Μπάιντεν κάλεσε την Γιούλια Ναβάλναγια στο Κογκρέσο αλλά αυτή αρνήθηκε

Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε τη Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, να παραστεί στην ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο ο σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι είπε πως δεν θα μπορέσει να δώσει το «παρών» στην ομιλία του Τζο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ηλικίας 81 ετών, θα εκφωνήσει την Πέμπτη ενώπιον του Κογκρέσου αυτή τη σημαντική ετήσια ομιλία, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

Ο Λευκός Οίκος προσκαλεί κάθε χρόνο πολίτες και προσωπικότητες, οι οποίοι ενσαρκώνουν τις πολιτικές προτεραιότητες της εκάστοτε εποχής και παρακολουθούν την ομιλία στο πλευρό της Πρώτης Κυρίας, εν προκειμένω στο πλευρό της Τζιλ Μπάιντεν.

Μία από τις προσκεκλημένες φέτος είναι η Τεξανή Κέιτ Κοξ. Αναγκάστηκε να φύγει από την πολιτεία της για να κάνει άμβλωση, αφότου έμαθε πως το έμβρυο που κυοφορούσε δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναδείξει την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση ως κεντρικό θέμα της εκστρατείας επανεκλογής του.

Παρουσιάζεται επίσης ως υπερασπιστής της δημοκρατίας στις ΗΠΑ και στον κόσμο, κυρίως μέσω της στήριξής του στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τη χήρα και την κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι την 23η Φεβρουαρίου στην Καλιφόρνια, και περιέγραψε τον Πούτιν ως «υπεύθυνο» για τον θάνατο υπό κράτηση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Η ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους απαντά σε μια αξίωση του αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει πως ο πρόεδρος ενημερώνει κατά διαστήματα το Κογκρέσο.

Αυτή η συνταγματική υποχρέωση έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε ένα σημαντικό και πολύ επίσημο τελετουργικό, που επιτρέπει στον πρόεδρο να εκθέσει τις προτεραιότητές του προτάσσοντας τις επιτυχίες του, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που διαρκεί σε γενικές γραμμές περισσότερο από μία ώρα.

Φέτος, ο Τζο Μπάιντεν θέλει επίσης να επωφεληθεί από την ομιλία του για να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών σε σχέση με την ηλικία του και τις ικανότητές του, όπως εκφράζονται σε πολλές δημοσκοπήσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν