Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Αλλαγή σελίδας στη Νέα Υόρκη: νέος δήμαρχος ο Μπιλ ντε Μπλάζιο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Η Νέα Υόρκη έχει νέο δήμαρχο και για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια είναι Δημοκρατικός! Νέος… άρχοντας του «Μεγάλου Μήλου» ο Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο 52χρονος ντε Μπλάζιο επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον ήθελαν να εκλέγεται εύκολα. Η νίκη του ήταν σαρωτική, αφού τα πρώτα αποτελέσματα του έδιναν προβάδισμα 72.8% έναντι 24.9% του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Τζότζεφ Λότα.

Ο Ντε Μπλάζιο θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014, διαδεχόμενος στη δημαρχία τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, που έμεινε στη θέση του δημάρχου της Νέας Υόρκης τα τελευταία 12 χρόνια.

Ο ντε Μπλάζιο επικεντρώθηκε στην ανάγκη να έρθουν κοντά οι πλούσιοι με τους φτωχούς κάτοικοι της πόλης, σύμφωνα με το Reuters

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ντε Μπλάζιο υπηρέτησε στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ παλαιότερα υπήρξε σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική της εκστρατεία για τη Γερουσία.

“Είμαστε υπερήφανοι, αλλά ταπεινοί, για ό,τι καταφέραμε σε αυτή την εκστρατεία”, δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στο συγκεντρωμένο πλήθος των υποστηρικτών του μετά την εκλογή του.
“Σήμερα μιλήσατε δυνατά και ξεκάθαρα για μία νέα κατεύθυνση για την πόλη μας, ενωμένοι από την πεποίθηση ότι η πόλη μας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω”, πρόσθεσε.

Η «κληρονομιά» του Μπούμπεργκ

Η νίκη του τον καθιστά τον πιο φιλελεύθερο δήμαρχο της τελευταίας γενιάς και τον πρώτο Δημοκρατικό εδώ και δύο δεκαετίες, ύστερα από τον Ρεπουμπλικανό Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι οποίοι, γράφει το Reuters, επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως η διακοπή του καπνίσματος και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος “κληρονομεί” από την εποχή Μπλούμπεργκ κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως το πρόγραμμα αστυνόμευσης “σταμάτα και μείνε ακίνητος”, που επιτρέπει στους αστυνομικούς να σταματούν και να πραγματοποιούν σωματική έρευνα σε όποιον θεωρούν ύποπτο.

“Κληρονομεί” μία πόλη, την οποία πολλοί Νεοϋορκέζοι θεωρούν ασφαλέστερη και πιο πράσινη από το 2002 που ανέλαβε τη δημαρχία ο Μπλούμπεργκ

Ο Μπλούμπεργκ το θεωρούσε ένα ισχυρό όπλο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αλλά ο ντε Μπλάζιο και φιλελεύθεροι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αδίκως στοχοποιεί μειονότητες, δηλαδή κυρίως αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους.

Η νίκη του ντε Μπλάζιο αναμένεται να λειτουργήσει ως “τονωτική ένεση” για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι παρά το προβάδισμα που έχουν στην πόλη, δεν έχουν εκλέξει δικό τους δήμαρχο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Ο ντε Μπλάζιο πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ της αύξησης της φορολογίας των πλουσιότερων κατοίκων της πόλης με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την προσχολική αγωγή και για άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα μετά το σχολείο.

Ο απερχόμενος δήμαρχος δεν υποστήριξε δημόσια κάποιον υποψήφιο κατά την 10μηνη προεκλογική εκστρατεία

Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, ο Λότα, υποστήριξε ότι οι φορολογικές προτάσεις του ντε Μπλάζιο μπορεί να οδηγήσουν σε φυγή σημαντικούς εύπορους παράγοντες της πόλης, εταιρείες και τράπεζες.

“Θα’ θελα το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Είμαστε ένας λαός και θέλουμε η πόλη μας να πάει μπροστά, όχι πίσω”, δήλωσε από την πλευρά του ο Λότα, πρώην πρόεδρος της υπηρεσίας δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι νεοϋορκέζοι εκλέγουν δήμαρχο και μάλιστα “Αριστερό”!

Αλά Καλατράβα ο ναός του Αγίου Νικολάου στο σημείο των Δίδυμων Πύργων

Νέα Υόρκη: Σκάστε και τρώτε!

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η Όπερα της Νέας Υόρκης

Προφυλακίστηκε ο αναβάτης που προκάλεσε τον καβγά με το Range Rover στη Νέα Υόρκη (VIDEO)

10 λεπτά τρόμου για πέντε ανθρώπους – Άνδρας τους επιτέθηκε με ψαλίδι!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε