Δευτέρα, 3 Ιουν.
33oC Αθήνα

Αλβανία: Εικόνες από τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού

Αλβανία: Εικόνες από τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού
REUTERS

Ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Αλβανία συνέβη την περασμένη Κυριακή (19.05.2024), όπου δύο γυναίκες ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Πρόκειται για το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύεται στη χώρα.

Ο γάμος της Alba Ahmetaj με την Edlira Mara ήταν μία ανεπίσημη τελετή ως συμβολική κίνηση στη συντηρητική Αλβανία. Το ομόφυλο ζευγάρι παντρεύτηκε στο δημαρχείο Τιράνων ενώ μάλιστα όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες το ζευγάρι ευλόγησε ιερέας.

Η Alba και η Edlira ζουν τον έρωτά τους εδώ και 14 χρόνια και αποφάσισαν να καταθέσουν στις 17 Μαΐου 2024 αίτηση για γάμο στο τοπικό γραφείο του δήμου τους. Ο αλβανικός οικογενειακός κώδικας ορίζει τον γάμο ως τελετή αποκλειστικά μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Σύμφωνα με το άρθρο 53 του αλβανικού Συντάγματος ορίζεται ότι: «Καθένας έχει το δικαίωμα να παντρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια».

«Κάνοντας διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και κατά παράβαση των συνταγματικών εγγυήσεων. Το αίτημά μας συμβολίζει το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ και δύσκολο, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο αγώνα. Είμαστε αποφασισμένες να ακολουθήσουμε τη νομική οδό και να σεβαστούμε τις διαδικασίες και τους θεσμούς της χώρας μας, αμφισβητώντας το περιεχόμενο του Οικογενειακού Κώδικα που προάγει τις διακρίσεις, για να επιδιώξουμε την αναγνώριση του δικαιώματός μας να παντρευτούμε, ισότιμα με κάθε άλλο ζευγάρι στην Αλβανία», έγραψε η Edlira στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών δεν επιτρέπεται στη μουσουλμανικής πλειοψηφίας Αλβανία και η συμβίωσή τους δεν έχει αναγνωριστεί από το κράτος. Ωστόσο το ζευγάρι, το οποίο πάντρεψαν δύο Βρετανοί πάστορες, ήθελε να στείλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα.

Οι δύο πάστορες αποτελούν μέρος της Ένωσης Βαπτιστών στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία επιτρέπει σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρεύονται, κάτω από τον τρούλο μιας ευαγγελικής εκκλησίας, που επιτρέπει τους γάμους της  LGBT+ κοινότητας.

Μετά τη δημοσιοποίηση της τελετής και της κοινοποίησης των φωτογραφιών στα social media, Αλβανοί πολίτες και όχι μόνο στέλνουν μηνύματα μίσους κατά του ερωτευμένου ζευγαριού.

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου, η Alba Ahmetaj είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι: «Παρά το γεγονός ότι ο γάμος δεν ήταν νόμιμος, δεν ήταν μόνο η κορωνίδα του έρωτά τους, αλλά και η πραγματοποίηση ενός πρώιμου ονείρου τους. Το Δημαρχείο είναι μια δημόσια εγκατάσταση που διατίθεται για χρήση από τους φορολογούμενους της πόλης για διάφορες εκδηλώσεις.

Ευχαριστούμε όλους τους καλεσμένους που ενώθηκαν μαζί μας για να γιορτάσουμε και να γίνουν μάρτυρες της αγάπης μας, τους συντελεστές στην πραγματοποίηση αυτού του γάμου και όλα τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που ανέφεραν ηθικά αυτό το γεγονός», είπε κλείνοντας η μία νύφη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις