Δύο εβδομάδες μετά τη φονική επίθεση σε βάρος τουριστών στο ινδικό Κασμίρ, η Ινδία προχώρησε σε σειρά πυραυλικών πληγμάτων εναντίον στόχων στο Πακιστάν και σε περιοχές του Κασμίρ υπό πακιστανικό έλεγχο. Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Sindoor», έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση μεταξύ των δύο χωρών και οι φόβοι για ντόμινο έχουν σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα.
Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας δήλωσε ότι η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της «δέσμευσης για απόδοση δικαιοσύνης» για τα 26 θύματα της επίθεσης – 25 Ινδούς και έναν Νεπαλέζο. Από την πλευρά του, το Πακιστάν, που αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση της 22ας Απριλίου, χαρακτήρισε τα «αντίποινα» της Ινδίας «απρόκλητα», με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Σεμπάζ Σαρίφ να κάνει λόγο για «ειδεχθή ενέργεια επιθετικότητας που δεν θα μείνει ατιμώρητη».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν ανταλλάσσουν σήμερα (07.05.2025) σφοδρά πυρά πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στο Κασμίρ, μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της 22ης Απριλίου. Οι νεκροί άμαχοι φτάνουν τους 36.
Οι ινδικοί πύραυλοι που έπληξαν στόχους σε έξι πόλεις στο Κασμίρ και στο Παντζάμπ του Πακιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους κοριτσάκι τριών ετών, και τραυμάτισαν άλλους 46, σύμφωνα τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Ινδία από την πλευρά της έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 29 τραυματίες στο χωριό Πουντς, στο βορειοδυτικό τμήμα του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο, εξαιτίας πυρών πυροβολικού του Πακιστάν που κατά τον ινδικό στρατό βάλλονταν αδιακρίτως.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατί η Ινδία έπληξε το Πακιστάν
Στην επίθεση της 22ας Απριλίου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση κατά αμάχων στην περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες προκάλεσε εκτεταμένη οργή στην Ινδία.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διεμήνυσε πως η Ινδία θα κυνηγήσει τους δράστες «μέχρι την άκρη της γης» και οι ενορχηστρωτές «θα τιμωρηθούν πέρα από κάθε φαντασία».
Η Ινδία ενοχοποίησε το «Μέτωπο Αντίστασης του Κασμίρ», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θυγατρική της ισλαμικής, τρομοκρατικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba (Στρατός του Θεού), η οποία, πάντα κατά το Νέο Δελχί, δρα με την ανομολόγητη καθοδήγηση πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Το Ισλαμαμπάντ απέρριψε τις κατηγορίες.