Πέμπτη, 12 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Άνγκελα Μέρκελ, η βασίλισσα της λιτότητας: Το κλάμα, η Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και ο… εξάψαλμος στον Ομπάμα

Άνγκελα Μέρκελ, η βασίλισσα της λιτότητας: Το κλάμα, η Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και ο… εξάψαλμος στον Ομπάμα

Μια αποκαλυπτική βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την Ευρώπη – ίσως και όχι μόνο – η οποία δημοσΙεύεται λίγες μέρες μετά το τέλος της θητείας της στην Καγκελαρία της Γερμανίας.

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Κάτι Μάρτον, πρώην σύζυγος του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ακολουθεί την πορεία της ίσως πιο εμβληματικής Καγκελαρίου στην ιστορία της Γερμανίας από την επανένωση και μετά.

Τα Νέα παρουσιάζουν αποσπάσματα από το πολυαναμενόμενο βιβλίο, στα οποία λέγονται τα πάντα: οι «ασυνήθιστες» μέρες που πλέον δε θα είναι στο τιμόνι της χώρας, τη διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα, το πότε έκλαψε, ακόμα και… για το ποδόσφαιρο.

Η ζωή χωρίς την Καγκελαρία

«Θα κοιμηθώ πολύ και θα απολαύσω ένα ήρεμο πρωινό. Μετά θα βγώ να πάρω φρέσκο αέρα, θα κουβεντιάσω με τον άνδρα μου ή με φίλους. Μπορεί να πάω στο θέατρο, στην όπερα ή να ακούσω μια συναυλία. Εάν είμαι ξεκούραση, θα διαβάσω ένα καλό βιβλίο. Και θα μαγειρέψω δείπνο. Μ’ αρέσει το μαγείρεμα»

Τη ρώτησαν τι θέλει να γράφουν τα βιβλία της ιστορίας γι αυτή και απάντησε «ότι προσπάθησα».

Όταν έκλαψε η Άνγκελα Μέρκελ

«Η πίεση του Ομπάμα αύξησε το άγχος της. “Πρέπει να αναλάβεις δράση και να γίνεις πιο αποφασιστική” την παρότρυνε. “Ξόδεψε περισσότερα από το πλεόνασμα της Γερμανίας για δάνεια στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”. Το 2011 στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες, την είχε πιέσει ξανά: “Έλα τώρα Άνγκελα είσαι η βασίλισσα της Ευρώπης, μπορείς να το κάνεις!”. Ατάκα στην οποία η ίδια απάντησε πικρόχολα: “Με φωνάζουν βασίλισσα της λιτότητας”. Ίσως για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 δάκρυσε σε δημόσιο χώρο, υπενθυμίζοντας στον Ομπάμα: “Δεν είναι δίκαιο. Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω (πολιτικά). Η κεντρική μας τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Εσείς οι Αμερικανοί έχετε γράψει το γερμανικό Σύνταγμα. Και μου ζητάς να παραβιάσω τους περιορισμούς στην εκτελεστική εξουσία- αυτούς για τους οποίους επέμεινε η δική σου χώρα”».

Η Ελλάδα και η διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα

«Ο υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης διηγήθηκε πώς το αφεντικό του νικήθηκε από τη Μέρκελ μέσω της “ψυχολογικής χειραγώγησης και της μεγάλης επιμονής”: «Η Μέρκελ είχε προτείνει να βρεθούν μετά το επίσημο γεύμα οι δυο τους, ώστε να συζητήσουν το κείμενο του μνημονίου όπως το είχα διαμορφώσει με τις δικές μας προσθήκες και διαφωνίες. Εκείνο το βράδυ το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών τράβηξε πολύ.

click4more: Η παραίτηση Αρκουμανέα, τα φαβορί για τον ΕΟΔΥ και οι αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Ο Αλέξης όπως μου είπε πίστεψε ότι το τετ-ατ-τετ με τη Μέρκελ θα αναβαλλόταν. Κι όμως η Μέρκελ παρά την εμφανή κούρασή της, τον πήρε σε ένα δωμάτιο συσκέψεων και πέρασε μαζί του ατελείωτες ώρες συζητώντας κάθε πρόταση, κάθε λέξη στο χρωματιστό 27 σελίδων κείμενο που είχα προετοιμάσει. Όταν τελείωσαν η Μέρκελ τον συνεχάρη για το κείμενο εκείνο. Τα συγχαρητήριά της, η εργασιομανία της και η λεπτομερής γνώση του ελληνικού μνημονίου από μέρους της εντυπωσίασαν τον Αλέξη» (σ.σ. απόσπασμα από το βιβλίο «Ανίκητοι νικημένοι του Γιάνη Βαρουφάκη).

Η ολονύχτια συνάντηση των δύο ηγετών δεν κατέληξε στη χαλάρωση του γερμανικού φρένου, όπως ήλπιζε ο Τσίπρας, αλλά στη συμφωνία του με τους όρους της Μέρκελ. Το πρωί της 13ης Ιουλίου 2015 η Μέρκελ ανακοίνωνε ότι το Grexit είχε αποφευχθεί».

Η σβάστικα στην Αθήνα

Μεγάλη ταραχή φαίνεται πώς προκάλεσαν στην Άνγκελα Μέρκελ οι αντιδράσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα για το πρόσωπό της κατά την παρουσία της στη χώρα μας το 2012.

«Όταν τελικά ταξίδεψε στην Αθήνα στο 2012, βίωσε κάτι καινούριο στην πολιτική της καριέρα: τη λαϊκή οργή. Οι Έλληνες ήταν παραταγμένοι στους δρόμους καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή της, φωνάζοντας και κουνώντας πανό: «Μέρκελ δεν σε θέλουμε». Μια ομάδα έκαψε τη σημαία με τη σβάστικα ενώ ένα άλλο όχημα, γεμάτο με ανθρώπους που φορούσαν ναζιστικές στολές, έπεσε πάνω σε αστυνομική κορδέλα. Η Μέρκελ είχε ταραχτεί. Στη Γερμανία η επίδειξη της σβάστικας ήταν ποινικό αδίκημα», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα.

Ο εξάψαλμος στον Ομπάμα

Όταν είχε αποκαλυφθεί ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμη και το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ (ας όψεται ο Έντουαρντ Σνόουντεν) η Μέρκελ θα είχε ψάλει για τα καλά στον Μπαράκ Ομπάμα. Αναφέρει το βιβλίο: «Ως θύμα εντός αστυνομικού κράτους, στο πλαίσιο του οποίου την κατασκόπευε ακόμη και ο συνεργάτης της στο εργαστήριο και στενός φίλος της στην ηλικία των 20 ετών, η Μέρκελ εξοργίστηκε με την αποκάλυψη. Τηλεφώνησε αμέσως στον Ομπάμα και ξέσπασε με έναν ασυγκράτητο «εξάψαλμο», που γινόταν πιο έντονος όταν μιλούσε γερμανικά. “Δε βρισκόμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι φίλοι δεν κατασκοπεύουν τους φίλους”».

Όταν τον Ιούνιο του 2013 ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, το κλίμα ήταν βαρύ. «Όταν ο Ομπάμα έφτασε στην καγκελαρία, η Μέρκελ τον οδήγησε στη βεράντα και του έδειξε το τρένο που έπαιρνε κάθε μέρα για να φτάσει στο εργαστήριο. Εξήγησε αυτό που μάλλον ήταν προφανές στον πρόεδρο: “Ο λόγος που οι Γερμανοί είναι εξοργισμένοι, όπως κι εγώ, είναι ότι μεγαλώσαμε σ’ ένα κράτος επιτήρησης”. (…) Η Μέρκελ δεν κρατούσε κακία ούτε έπαιρνε τα ζητήματα προσωπικά. Ξεπέρασε το γεγονός ότι ο Ομπάμα είχε εγκρίνει την παρακολούθηση του τηλεφώνου της, επειδή έπρεπε να το ξεπεράσει. Αγόρασε ένα καινούργιο κινητό».

Η Μέρκελ και το ποδόσφαιρο

Φυσικά, από τη βιογραφία της δεν θα μπορούσε να λείπει η αγάπη της για το ποδόσφαιρο.

«Κατά τη διάρκεια του τελικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βερολίνου, το 2006 οι εφημερίδες δημοσίευσαν συνεντεύξεις με τη συνήθως μιντιοφοβική καγκελάριο όπου “εξομολογούνταν” το πάθος της ήδη από την ηλικία των επτά ετών. Εκεί έλεγε επίσης ότι παρακολουθούσε αγώνες σε μπυραρία κοντά στο εξοχικό καθώς δεν είχαν τηλεόραση.

“Μου αρέσει να είμαι με παρέα όταν βλέπω ποδόσφαιρο” δήλωσε στη Bild. Μέχρι που επέτρεψε σε τηλεοπτικό συνεργείο να μαγνητοσκοπήσει την επίσκεψή της στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι παίκτες της εθνικής Γερμανίας, τους οποίους βομβάρδισε με ερωτήσεις. Εκεί έδειξε ότι μάθαινε τους κανόνες για το οφσάιντ με τον ίδιο ζήλο που επιφύλασσε για τα στατιστικά της ανεργίας. Εξέπληξε μάλιστα τους ρεπόρτερ, όταν άρχισε να σχεδιάζει διαγράμματα σε συνδυαστικές κινήσεις, ενώ προκάλεσε τον προπονητή Γιούργκεν Κλίνσμαν στο γραφείο της για να του εξηγήσει γιατί η Γερμανία είχε χάσει τόσο ντροπιαστικά από την Ιταλία στον ημιτελικό. Με στατιστικά στοιχεία, γραφήματα, και διαγράμματα, η πρώτη οπαδός της χώρας πρότεινε ένα προπονητικό πλάνο που άφησε άφωνο τον Κλίνσμαν.

Το 2012 συμμετείχε στη Σύνοδο των G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική κατοικία των Αμερικανών Προέδρων, μία ώρα βόρεια της Ουάσινγκτον, ενώ στο Μόναχο διεξαγόταν ο τελικός του Champions League ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μπάγερν Μονάχου. Πριν από την έναρξη των εργασιών είχε ζητήσει από τον Ομπάμα να τοποθετηθεί μια τηλεοπτική συσκευή κοντά στον χώρο των συνεδριάσεων. “Την κρατούσα συνεχώς ενήμερη για το σκορ μέσω μηνυμάτων” είπε αργότερα ο σύμβουλός της για την Εθνική Ασφάλεια Κριστόφ Χόιγκεν». “Όταν η Μπάγερν κέρδισε ένα πέναλτι, δεν μπορούσε πλέον να μείνει στη συνεδρίαση και ήρθε να με βρει μπροστά στην τηλεόραση”. (Όταν ακολούθησαν κι άλλοι ηγέτες) εμφανίστηκε ο πρόεδρος Ομπάμα για να ρωτήσει: “Ήρθαμε εδώ για τη Σύνοδο ή για να δούμε ποδόσφαιρο;”. Στο οποίο η καγκελάριος απάντησε: “Για να δούμε ποδόσφαιρο”».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις