Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Απαξιωτικός Μελανσόν: Εγώ δεν είμαι Τσίπρας! [vid]

Απαξιωτικός Μελανσόν: Εγώ δεν είμαι Τσίπρας! [vid]

Κάποτε ήταν φίλοι και πόζαραν μαζί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις πριν από τις προηγούμενες εκλογές στη Γαλλία. Αλλά πλέον τίποτα δεν είναι ίδιο. Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας και υπέγραψε Μνημόνιο και ο Ζαν Λικ Μελανσόν παραμένει ο υποψήφιος της Αριστεράς που παλεύει για μια θέση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο υποψήφιος της Αριστεράς στη Γαλλία έχει δει τα ποσοστά του να τσιμπάνε τις τελευταίες μέρες γιατί ξαφνικά (;) ο λόγος του άρχισε να μοιάζει λίγο με εκείνον της Μαρίν Λε Πεν. Εμφανίζεται λίγο πιο ευρωσκεπτικιστής από παλιότερα. Plus παραμένει φίλος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πρόσφατα ήταν στο πλευρό του σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βαστίλη.

Μιλώντας λοιπόν σε συζήτηση με ψηφοφόρους που διοργάνωσε η Parisien, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν αναφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως “ο κ. Σόιμπλε” ξέρει πολύ καλά ότι εκείνος δεν είναι ο… Τσίπρας για να μιλάει 17 ώρες με ανθρώπους που τον προσβάλουν!

«Προσοχή, εγώ δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν διαπραγματεύομαι 17 ώρες με ανθρώπους που με προσβάλλουν» είπε ο Μελανσόν, κάνοντας αναφορά στη μαραθώνια και κρίσιμη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου 2015, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο έφερε το τρίτο Μνημόνιο.

Η ατάκα του Μελανσόν για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο τρόπος του Γάλλου υποποψηφίου να απαντήσει στην κριτική για τις διακηρύξεις του πως θα επαναδιαπραγματευτεί τις καταστατικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλούς να εκτιμούν πως ακόμα κι αν προσπαθούσε, θα έβρισκε απέναντί του τη Γερμανία.

«Οι Γερμανοί δεν έχουν δει ποτέ απέναντί τους μια Γαλλία η οποία να τους λέει όχι. Μαζί μου, η γερμανική κυβέρνηση θα έχει την έκπληξη της ζωής της, θα δουν έναν Γάλλο να λέει “όχι”», ήταν η απάντηση του Μελανσόν. «Ο κ. Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά ότι εγώ δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα με κλείσουν 17 ώρες σε ένα γραφείο με κάποιον που προσβάλλει! Εγώ εκπροσωπώ τη Γαλλία, οπότε θα συζητήσουμε», είπε.

Χαρακτήρισε την Άνγκελα Μέρκελ λογική αλλά όχι και τους Γάλλους προέδρους. «Προφανώς χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εδώ κι έναν αιώνα, είναι στο πρόγραμμα της Αριστεράς. Αλλά διοικούμαστε από φωτισμένους ιδεολόγους του απόλυτου φιλελευθερισμού. Όλοι γνώριζαν ότι, η Ευρώπη ήταν έτοιμη να καταρρεύσει» επεσήμανε ο Μελανσόν και πρόσθεσε πως «η συζήτηση της νέας συνθήκης είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη». Άλλωστε, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη κάνει τέσσερις προτάσεις για αλλαγή της Ευρώπης. Σε αυτές ο Μελανσόν θα προσθέσει άλλη μια: τη δημιουργία κριτηρίων σύγκλισης για την κοινωνική και φορολογική εναρμόνιση.

Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη δύναμη στην Ε.Ε. και «χωρίς τη Γαλλία, δεν υπάρχει Ευρώπη. Αυτό είναι το όπλο μου». Εκτίμησε δε πως σε όσα πρόκειται να προτείνει, αν εκλεγεί, για τις αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε., για να δημιουργηθούν κριτήρια δημοσιονομικής και κοινωνικής σύγκλησης, η Γερμανία δεν θα έχει τρόπο να του πει “όχι”…

Σύμφωνα με τον Μελανσόν, λαοί όπως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι, οι Πολωνοί κι άλλοι έχουν αρχίσει να κουράζονται.

Ο υποψήφιος της Αριστεράς, στην τελευταία δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας μόλις πέντε μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχει ανεβάσει τα ποσοστά του κατά μια μονάδα.

Σύμφωνα με έρευνα της Opinionway, ο Μελανσόν είναι τέταρτος, πίσω από Μακρόν, Λε Πεν και Φιγιόν. Ο πρώτος, ανεξάρτητος υποψήφιος, προηγείται με 23% (+1%), δεύτερη είναι η Μαρίν Λε Πεν με 22%, τρίτος ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν με 20% (+1%) και τέταρτος ο Μελανσόν με 19%. Στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί με 64% της Μαρίν Λεπέν (36%), ενώ ο Φρανσούα Φιγιόν επικρατεί της ακροδεξιάς υποψηφίου 58%-42%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε