Κόσμος

Απειλές Ερντογάν κατά των κούρδων στη βόρεια Συρία

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεφορτωθεί στην κουρδική πολιτοφυλακή από τη βόρεια Συρία, στην περτίπτωση που δεν αποσυρθεί από μόνη της!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι απειλές Ερντογάν διατυπώνονται τρεις ημέρες μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τους δυο άνδρες να συμφωνούν να συνεργαστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στη βόρεια Συρία.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία έγινε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη από τον Ερντογάν ότι «τις ερχόμενες ημέρες» θα εξαπολύσει νέα επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία και ότι θα θέσει στο στόχαστρο τις θέσεις τους που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις YPG απέναντι στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος (IK), όμως η Άγκυρα θεωρεί πως η πολιτοφυλακή αυτή είναι «τρομοκρατική» και συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

Ο Ερντογάν επανέλαβε σήμερα την απειλή παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον «Μίλησα στον Τραμπ. Οι τρομοκράτες πρέπει να φύγουν από ανατολικά του Ευφράτη. Αν δεν φύγουν, θα τους ξεφορτωθούμε εμείς», είπε στη διάρκεια μιας ομιλίας στην κεντρική πόλη Κόνια. Οι YPG «είναι μια πηγή ανησυχίας για εμάς με τον τρομοκρατικό διάδρομό τους», πρόσθεσε.

Φάνηκε ωστόσο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. «Δεδομένου ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα», είπε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως η τουρκική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει «οποιαδήποτε στιγμή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο ξέσπασμα Τραμπ εναντίον δημοσιογράφου που τον «πίεσε» για το κόστος της αίθουσας εκδηλώσεων του Λευκό Οίκο – «Είσαι χαζός άνθρωπος»
Η τελευταία εκτίμηση για το κόστος κάνει λόγο για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί στα 200 εκατομμύρια δολάρια
τραμπ
Νέο σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον των δημοσιογράφων: Τους αναγκάζει να αποκαλύψουν τις πηγές τους
«Οποιοσδήποτε μάρτυρας, είτε είναι ρεπόρτερ είναι όχι, που έχει στην κατοχή του πληροφορίες για τους εγκληματίες δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν λάβει κλήτευση σχετικά με παράνομη διαρροή διαβαθμισμένου υλικού», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των HΠΑ, Τοντ Μπλαντς
Τοντ Μπλαντς
Επιστολή βουλευτών στον Ρούμπιο για τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία – Ζητούν διευκρινίσεις για F-35 και Χεζμπολάχ
Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξηγήσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην αμερικανική πολιτική ή εάν εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως οι περιορισμοί
Ο Μάρκο Ρούμπιο