Κόσμος

Αποθεώνουν ο ένας τον άλλο Ομπάμα – Ερντογάν στη G20 (ΦΩΤΟ)

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν βασικό θέμα στη συνάντηση που είχε στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ομπάμα έφτασε το πρωί στην Αττάλεια για τη σύνοδο της ομάδας G 20.

Μετά τη συνάντηση ο Ομπάμα είπε πως παρότι συνήθως στις συνόδους της ομάδας G 20 συζητούνται παγκόσμια οικονομικά ζητήματα, στην Αττάλεια «θα περιληφθούν στις επαφές μας και επείγοντα θέματα όπως οι επιθέσεις στο Παρίσι». «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ισλαμικού Κράτους. Συνεχίζει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το κλίμα καταστροφής στη Συρία», είπε ο Ομπάμα και χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ αποδοτική».

Φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν

«Η Τουρκία και ο τουρκικός λαός φιλοξενούν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι ΗΠΑ είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Συρίας», είπε ο Ομπάμα και τόνισε: «Συζητήσαμε το τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες. Βρήκαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία η οποία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα. Όπως είχε συμβεί στην ‘Αγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Γκαζιάντεπ, έτσι και στο Παρίσι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συλλογική τρομοκρατία. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Γαλλικού λαού, αλλά εναντίον της ανθρωπότητας», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, στη σύνοδο θα εξεταστούν επίσης θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπόθεση των προσφύγων και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις.

Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το θέμα της οργάνωσης «ισλαμικό Κράτος». «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί στο εξής η διεθνής συμμαχία. Ως υποδειγματικοί και στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε και στο εξής την αλληλεγγύη μας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη» είπε.

Στη συνάντηση Ομπάμα-Ερντοογάν μετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Τζων Κέρυ και Φεριντούν Σινιρλίογλου, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα Σούζαν Ράις και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ‘Αγκυρα Τζων Μπας από αμερικανικής πλευράς και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Σερντάρ Κιλίτς και οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μπεράτ ‘Αλμπαϊρακ από τουρκικής πλευράς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
10.000 Μεξικανοί στρατιώτες στην περιοχή των αιματηρών ταραχών μετά τη δολοφονία του βαρόνου «Ελ Μέντσο»
Ο 59χρονος Νεμέσιο Οσεγκέρα θεωρείτο ο τελευταίος από τους μεγάλους «νονούς» του Μεξικού, μετά τη σύλληψη των ιδρυτών του αντιπάλου καρτέλ Σιναλόα, «Ελ Τσάπο» και «Μάγιο»
Μέλη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Μεξικού σε συναγερμό μετά τον θάνατο του Nemesio Oseguera, «El Mencho»
Axios: Κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ τον προειδοποιεί για μακροχρόνια εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, αν χτυπήσει το Ιράν – Διαψεύδει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Τραμπ εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες να κλίνει προς την επιλογή στρατιωτικού πλήγματος, αν και συμφώνησε να δοθεί επιπλέον χρόνος στις διαπραγματεύσεις
Ντόναλντ Τραμπ και Νταν Κέιν
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας σε συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, έχουν ήδη γίνει «καλές» διμερείς συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία, χώρες που είναι επίσης μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ένας βαλλιστικός πύραυλος Trident II D5 χωρίς φορτίο εκτοξεύεται δοκιμαστικά από το υποβρύχιο USS Nebraska
Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκε τη Ζιζέλ Πελικό στο Μπάκιγχαμ: Η Γαλλίδα γυναίκα – «σύμβολο» κατά της σεξουαλικής βίας
Αφού ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ, ο Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, η βασίλισσα Καμίλα είχε στείλει επιστολή στην 73χρονη Γαλλίδα, επαινώντας «το θάρρος και την αξιοπρέπειά της»
Η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας στέκεται δίπλα στη Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο