Κόσμος

Αρμενία: Πιέζεται για παραίτηση ο Πασινιάν λόγω Ναγκόρνο Καραμπάχ – Το σχέδιο που ανακοίνωσε

Ο Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο δράσης έξι μηνών το οποίο, όπως είπε, σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοκρατική σταθερότητα στην Αρμενία, αν και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι ρευστή.

Ο Πασινιάν απέρριψε τις εκκλήσεις από αντιπάλους και διαδηλωτές να παραιτηθεί εξαιτίας της διαχείρισής του στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των σφοδρών συγκρούσεων εκεί με το Αζερμπαϊτζάν. 

Βάσει μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, τμήματα του εδάφους που τελούσαν υπό αρμενικό έλεγχο παραδίδονται στο Αζερμπαϊτζάν οι δυνάμεις του οποίου ανακατέλαβαν κομμάτια της επικράτειας που είχε χάσει το Μπακού σε έναν προηγούμενο πόλεμο στα χρόνια του 1990.

click4more: Συρία: 10 οι νεκροί από την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στην Δαμασκό

Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Πασινιάν επανέλαβε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ό,τι συνέβη, αλλά είπε πως τώρα έχει την ευθύνη να σταθεροποιήσει την Αρμενία και να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της.

«Είμαι πλήρως αποφασισμένος», έγραψε, προτού παραθέσει 15 σημεία δράσης τα οποία θέλει να στοχεύσει.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε

Είπε πως θέλει να προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπό την αιγίδα της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ και να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των ανθρώπων στα εδάφη που εξακολουθούν να τελούν υπό αρμενικό έλεγχο.

Αυτό σημαίνει βοήθεια στους κατοίκους να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους και την αποκατάσταση κατεστραμμένων υποδομών, προσφέροντας παράλληλα οικονομική βοήθεια στις οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση και την κατάλληλη φροντίδα σε όσους τραυματίστηκαν.

Είπε επίσης πως θέλει να συζητήσει το νομικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να πραγματοποιήσει μια μεταρρύθμιση του στρατού, να τροποποιήσει την εκλογική νομοθεσία και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και στην οικονομία.

«Τον Ιούνιο του 2021 θα παρουσιάσω μια έκθεση για αυτόν τον οδικό χάρτη», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πασινιάν. «Η κοινή γνώμη και αντίδραση θα ληφθεί υπόψη στη λήψη αποφάσεων για μελλοντικές δράσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός - «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Άνδρας σε χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε από πακιστανική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ 6