Κόσμος

Ασταμάτητος Ερντογάν, τα έβαλε και με τον Κεμάλ από την Αγιά Σοφιά [vid]

Ακόμα και με τον ιδρυτή της τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Αττατούρκ τα έβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και μάλιστα μέσα από την Αγιά Σοφιά, όπου βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (31.03.2018).

Ο Ερντογάν βρέθηκε στην Αγιά Σοφιά για να εγκαινιάσει έκθεση, στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης. Ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε ότι θεωρεί την Αγιά Σοφιά τζαμί. Τι κι αν από το 1935 έχει γίνει μουσείο. Τι κι αν αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Για τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι πάντα τζαμί.

Η ομιλία του Ερντογάν έγινε μέσα στην Αγιά Σοφιά. Και ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος που βρισκόταν σε έναν τέτοιο ιερό χώρο, όπως είπε. Και δεν άργησαν οι κορώνες και οι επιθέσεις. Και αυτή τη φορά κατά της Δυσής. Και εμμέσως κατά του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ερντογάν: Έκαναν τα τζαμιά μας μουσεία και στάβλους

Κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, περισσότερο από το Βυζάντιο, εκείνοι που έχουν τη Βυζαντινή νοοτροπία, είπε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Είχε και συνέχεια ο «πύρινος» λόγος του. «Περισσότερο από τη Δύση (σ.σ. κατέστρεψαν τον πολιτισμό της Τουρκίας) οι άνθρωποι που έχουν δυτική νοοτροπία. Που μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος. Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους», είπε.

Επί της ουσίας, στο στόχαστρο του Ερντογάν μπήκαν οι Κεμαλιστές. Και ο ίδιος ο ιδρυτής της τουρκικής Δημοκρατίας.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, η Αγιά Σοφιά δεν θα πάψει ποτέ να είναι τζαμί. Το απέδειξε άλλωστε όταν κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού επέτρεψαν να γίνονται λειτουργίες και να μεταδίδονται κιόλας από την τουρκική κρατική τηλεόραση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέντε νεκροί και 12 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Ποκρόφσκ και Ντονέτσκ στην Ουκρανία
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Ντόνετσκ, είπε ότι στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν drones και ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να στοχεύουν κατοικημένες περιοχές
Ουκρανία
Δύο νεκροί από τις φωτιές που μαίνονται στην Τουρκία - Μία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για «δεκάδες εμπρησμούς»
Πυρκαγιές ξέσπασαν και στην Αττάλεια και σε δασικές εκτάσεις κοντά στην Κωνσταντινούπολη, οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο πολλά από αυτά τα μέτωπα
Φωτιές στην Τουρκία