Κόσμος

Αυτοί είναι οι… πρωταθλητές υψομέτρου των φυτών!

Τα αγγειακά ή ανώτερα φυτά διαθέτουν τους δικούς τους παγκόσμιους πρωταθλητές: έξι είδη χαμηλών και μικροσκοπικών φυτών που βρέθηκαν να φυτρώνουν σε υψόμετρο 6.150 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, στο όρος Σουκούλε 2 των Δυτικών Ιμαλαΐων, στην περιοχή Λαντάκ της Ινδίας.

Απλούστερα φυτά χωρίς αγγεία (βρύα και φύκη) έχουν βρεθεί σε ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς μπορούν να αντέξουν περισσότερο στην ξηρασία και στην παγωνιά. Όμως για τα ανώτερα φυτά οι συνθήκες του περιβάλλοντος αποτελούν πολύ μεγαλύτερη πρόκληση.

Η σχετική επιστημονική μελέτη για τα φυτά παρουσιάσθηκε στο περιοδικό μοριακής οικολογίας “Microbial Ecology” από επιστήμονες με επικεφαλής τον Τζίρι Ντολεζάι του Ινστιτούτου Βοτανικής της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με το New Scientist.

Μέχρι οι ερευνητές να φθάσουν πάνω από τα 6.000 μέτρα, είχαν εξαντληθεί και ξεπαγιάσει, αλλά, όπως είπαν, τα φυτά που βρήκαν εκεί πάνω (το καθένα όχι μεγαλύτερο από ένα νόμισμα), ήσαν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τους ίδιους! Ο λόγος; Περιέχουν ένα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα…αντιψυκτικό.

Εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα φυτά έχουν επιβιώσει στο συγκεκριμένο ινδικό βουνό από λίγα χρόνια έως δύο δεκαετίες. Καθώς η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη θερμοκρασία στα Ιμαλάια, οι βοτανολόγοι εκτιμούν ότι τα σκληροτράχηλα φυτά θα σκαρφαλώσουν ακόμη πιο ψηλά στο μέλλον.

Ένας παράγων που περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών σε τέτοια υψόμετρα, είναι ότι χρειάζονται έδαφος χωρίς πάγο τουλάχιστον για 40 μέρες κάθε χρόνο, κάτι που όμως συμβαίνει πια όλο και συχνότερα, όσο η Γη θερμαίνεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1
Σοκάρει Έλληνας του Τέξας για τις φονικές πλημμύρες: «Μία συμμαθήτρια των παιδιών μου βρέθηκε πνιγμένη και μία άλλη αγνοείται» - Ξεπερνούν τους 68 οι νεκροί
Πάνω από 68 νεκροί, εκ των οποίων 21 παιδιά, ο νεότερος τραγικός απολογισμός από τις βιβλικές καταστροφές στο Τέξας - 24 παιδιά μεταξύ των αγνοουμένων
Τέξας
10
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε στο μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε στην Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία 2