Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Brexit: Δεν συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα Τζόνσον – Κόρμπιν! Στο προσκήνιο και πάλι οι πρόωρες εκλογές

Brexit: Δεν συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα Τζόνσον – Κόρμπιν! Στο προσκήνιο και πάλι οι πρόωρες εκλογές
photo Reuters

Κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν η συνάντηση ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος παρουσία συμβούλων τους δεν κατάφεραν να φτάσουν σε κάποια κοινή προσέγγιση με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα με το οποίο να προχωρήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη συμφωνία για το Brexit.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος δήλωσε: «Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανέλαβε την προσφορά του Εργατικού κόμματος στον πρωθυπουργό να συμφωνήσουν σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα συζήτησης, ελέγχου και αλλαγών στο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης και επανέλαβε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν τη διεξαγωγή γενικών εκλογών όταν απομακρυνθεί η απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία».

Αντίθετα κυβερνητικές πηγές δήλωναν: «Ο Κόρμπιν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει πολιτική εκτός από περισσότερες καθυστερήσεις και να περάσει το 2020 με δημοψηφίσματα». Σε πρωινή του συνέντευξη, ο Ρίτσαρντ Μπέργκον δήλωσε ότι για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας για το Brexit θα χρειαζόταν συζήτηση «μίας ή δύο εβδομάδων» και όχι μηνών.

«Δεν πιστεύω ότι απαιτούνται τρεις μήνες για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Θα έλεγα ότι είναι ζήτημα εβδομάδων, αλλά δεν εξαρτάται από μένα να το αποφασίσω. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που είχε δρομολογηθεί (ο κοινοβουλευτικός χρόνος) δεν ήταν αρκετό», τόνισε με δηλώσεις του στο BBC.

Παράταση σημαίνει εκλογές

Εάν οι 27 αποφασίσουν να δώσουν στο Λονδίνο παράταση τριών μηνών, την οποία αναγκάσθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο να ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό το σενάριο «φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για την άρση του αδιεξόδου», δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

«Η θέση μας είναι ότι δεν έπρεπε να ζητήσουμε αναβολή και να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου», επέμεινε ενώπιον του κοινοβουλίου. Το Εργατικό Κόμμα επαναλαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες ότι υποστηρίζει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εάν αποφευχθεί ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 10 ποσοστιαίες μονάδες του Εργατικού Κόμματος (35% έναντι 25%). Εάν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί στις κάλπες, οι Συντηρητικοί θα έχουν πλειοψηφία 20 εδρών, εξηγεί στο BBC ο αναλυτής Τζον Κέρτις. Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε τον Σεπτέμβριο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις