Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Brexit: Έξαλλος ο Ντόναλντ Τουσκ με τον Μπόρις Τζόνσον

Brexit: Έξαλλος ο Ντόναλντ Τουσκ με τον Μπόρις Τζόνσον
photo Reuters

To Brexit χωρίς συμφωνία είναι πιο ορατό από ποτέ με τον Ντόναλντ Τουσκ να είναι έξαλλος με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζονσον για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον πως παίζει με «το μέλλον της Ευρώπης» με ένα «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» για τις ευθύνες της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Μπόρις Τζόνσον, το διακύβευμα δεν είναι να κερδηθεί ένα ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας. Δεν θέλετε συμφωνία, δεν θέλετε παράταση, δεν θέλετε να ανακληθεί (το διαζύγιο), quo vadis;», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Τα παράτησε και η Μέρκελ! Καμία ελπίδα για ένα Brexit με συμφωνία

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως η συμφωνία για το Brexit είναι «εξαιρετικά απίθανη» εκτός κι αν η Βρετανία αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με βρετανική πηγή.

Η ίδια πηγή δηλώνει πως αν αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δυο ηγέτες αποτυπώνει «μια νέα, καθιερωμένη θέση, τότε σημαίνει ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι ουσιαστικά αδύνατη όχι μόνο τώρα αλλά για πάντα».

«Η Μέρκελ δήλωσε ότι εάν η Γερμανία ήθελε να αποχωρήσει από την ΕΕ θα μπορούσε να το κάνει χωρίς πρόβλημα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια τελωνειακή ένωση και σε πλήρη ευθυγράμμιση για πάντα», πρόσθεσε η βρετανική πηγή.

Αρνητικοί οι Γερμανοί στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για το Brexit

Οι Γερμανοί πολίτες είναι πιο αρνητικοί από τους Γάλλους σε μια νέα ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar που διενεργήθηκε σε έξι χώρες και δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το 58% των Γάλλων δεν συμφωνούν με το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Brexit, ενώ το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέψει νέα αναβολή. Οι Γερμανοί είναι ακόμη πιο αυστηροί καθώς το 62% λένε όχι σε μια επαναδιαπραγμάτευση και το 66% όχι σε νέα αναβολή του Brexit.

Αντίθετα οι Πολωνοί είναι πιο ανοικτοί στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, με το 52% να τάσσεται υπέρ, έναντι μόνο του 47% των Ολλανδών που εκτιμά ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει και άλλο χρονικό περιθώριο στη Βρετανία και να αναβάλει το Brexit.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις