Κόσμος

Δανία: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τα ταξίδια στο εξωτερικό – Στόχος οι μετακινήσεις χωρίς καραντίνα

Με στόχο την κυκλοφορία Ευρωπαίων ταξιδιωτών χωρίς καραντίνα από τα τέλη Ιουνίου η Δανία θα μπει στη διαδικασία να χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες που συνδέονται με τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.

Το σχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε σχεδόν από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ, προβλέπει τέσσερα στάδια από τις 21 Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου, με σταδιακή άρση της υποχρεωτικής καραντίνας ανάλογα με τον προορισμό. Το αρνητικό τεστ παραμένει ωστόσο προαπαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα.

Εξαρτάται εν μέρει από την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει επιβραδυνθεί τώρα λόγω της αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, και από την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού υγειονομικού ‘διαβατηρίου’, η οποία προβλέπεται γύρω στις 26 Ιουνίου.

“Η εισαγωγή διαβατηρίων κορονοϊού στην ΕΕ θα επιτρέψει να οργανωθούν θερινές διακοπές στην Ευρώπη και να δεχθούμε καλοκαιρινούς τουρίστες στη Δανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να παρουσιάσουν έγγραφα που πιστοποιούν είτε ότι έχουν αρνητικό τεστ, είτε ότι έχουν εμβολιαστεί, είτε ότι έχουν ήδη ασθενήσει”, διευκρινίζεται στη συμφωνία.

Έπειτα από ένα ‘ημι-απαγορευτικό” (lockdown) από τα Χριστούγεννα έως τις αρχές Μαρτίου, η Δανία, όπου πλέον ο ιός δεν κυκλοφορεί πολύ, ανοίγει και πάλι σταδιακά χάρη στην ανάπτυξη ενός εθνικού “κορόναπας” (πάσου κορονοϊού).

Διαθέσιμο μέσω μιας εφαρμογής η οποία διατίθεται επίσης και σε έντυπη μορφή, επιτρέπει προς το παρόν τη μετάβαση σε ορισμένα μικρά καταστήματα –κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής ή ακόμη σχολές οδηγών– αποδεικνύοντας ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη κολλήσει COVID-19 με ένα θετικό τεστ δύο έως δώδεκα εβδομάδων, είτε έχει αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Σύντομα οι Δανοί αναμένεται να μπορέσουν να ξαναβρεθούν σε υπαίθριους χώρους καφέ και εστιατορίων, κινηματογράφους και μουσεία, ενώ τα ταξίδια στο εξωτερικό θα ξαναγίνουν εφικτά.

Από τις 21 Απριλίου, οι Δανοί που διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία σε μια άλλη σκανδιναβική χώρα θα μπορούν να πάνε εκεί χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Ο κανόνας αυτός θα εφαρμοστεί εν μέρει στις χώρες της ζώνης Σένγκεν όπου η επιδημία είναι υπό έλεγχο (20 έως 30 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους), επιτρέποντας κατ΄αρχάς στους εμβολιασμένους των χωρών αυτών, και στη συνέχεια στο σύνολο του πληθυσμού τους, να πάνε στη Δανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κανόνας αυτός θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Θα εξακολουθήσει να ισχύει η σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια στις λεγόμενες “κόκκινες” ζώνες και η υποχρέωση για καραντίνα όσων ταξιδεύουν σε αυτές.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό