Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Διαβατήρια: τι είναι η ένδειξη Χ και ποιες χώρες την επιτρέπουν

διαβατήριο με φύλλο Χ

Πριν από ένα χρόνο και κάτι, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξέδωσαν το πρώτο διαβατήριο που αναγράφει την ένδειξη Χ στο πεδίο του φύλου, στο πλαίσιο μιας σειράς πολιτικών φυλετικής ισότητας.

Η επιλογή έγινε ευρέως διαθέσιμη στους κατοίκους της χώρας τον Απρίλιο του 2022, τόσο στα διαβατήρια, όσο και σε άλλα δημόσια έγγραφα.

Οι ΗΠΑ ανήκουν στις πρώτες χώρες που παρέχουν τη δυνατότητα αυτή στους πολίτες τους. Διαβάστε ποιες χώρες έχουν προηγηθεί και τι ακριβώς συνεπάγεται η επιλογή Χ από την σκοπιά των δικαιωμάτων και της φυλετικής ισότητας.

Τι δηλώνει η ένδειξη Χ στα διαβατήρια

Η επιλογή Χ στο πεδίο του φύλου ενός διαβατηρίου δηλώνει την ουδετερότητα του φύλου και, με αυτό τον τρόπο, στοχεύει στην εξάλειψη των διακρίσεων ενάντια σε όλα τα άτομα τα οποία δεν ταυτίζονται με κανένα από τα δύο συμβατικά φύλα (το αρσενικό και το θηλυκό) και, ως εκ τούτου, προτιμούν τη χρήση ουδέτερων ως προς το φύλο προσδιορισμών.

Η παροχή της δυνατότητας χρήσης της ένδειξης Χ σε άτομα που ταυτίζονται με μη δυαδικά φύλα, αποτελεί σπουδαίο βήμα για τη φυλετική ισότητα.

Ποιες χώρες επιτρέπουν την ένδειξη Χ

Πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών, αρκετές από τις χώρες της Δύσης, τα διαβατήρια των οποίων συγκαταλέγονται στα πλέον ισχυρά διαβατήρια του κόσμου, έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν την επιλογή της ένδειξης Χ στα διαβατήρια των πολιτών τους.

Αυτά είναι τα διαβατήρια της Ισλανδίας, του Καναδά, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Κολομβίας, της Αργεντινής, της Ολλανδίας και της Ινδίας, καθώς και της Μάλτας, η οποία, μάλιστα, φημίζεται για τις αξιοσημείωτα προοδευτικές φυλετικές πολιτικές της.

Στη λίστα με τα ουδέτερα ως προς το φύλο διαβατήρια, μάλιστα, υπάρχουν και δύο από τα λιγότερα ισχυρά διαβατήρια του κόσμου, εκείνα του Πακιστάν και του Νεπάλ.

Πηγές: www.state.gov, www.economist.com, www.newsweek.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις