Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Διαβόητος πολέμαρχος επιστρέφει για να σώσει το προπύργιό του που απειλείται από τους Ταλιμπάν

Διαβόητος πολέμαρχος επιστρέφει για να σώσει το προπύργιό του που απειλείται από τους Ταλιμπάν
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο διαβόητος πολέμαρχος, Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ, επέστρεψε στο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό χθες, Πέμπτη, από το περιβάλλον του, καθώς οι Ταλιμπάν σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη Σεμπεργάν (βόρεια), όπως και σε αρκετά άλλα αστικά κέντρα.

Ο στρατάρχης Ντόστουμ, για αρκετούς μήνες στην Τουρκία, αναμφίβολα για να δεχθεί ιατρική περίθαλψη, έφθασε το βράδυ της Τετάρτης στην Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και συζήτησε την κατάσταση στη Σεμπεργάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζοζτζάν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους εκπροσώπους του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κ. Ντόστουμ αναμένει «να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι», του οποίου ήταν αντιπρόεδρος από το 2014 ως το 2020, προτού ταχθεί υπέρ του Αμπντούλα Αμπντούλα, τότε αντιπάλου του αρχηγού του κράτους, στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Ο Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ, 67 ετών, ισχυρός πολέμαρχος ουζμπεκικής καταγωγής, είναι διαβόητος για τη βαρβαρότητά του και για την ευκολία με την οποία αλλάζει πλευρές. Διατηρεί πολιτικό κεφάλαιο, παρ’ όλα τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται, ανάμεσά τους τον θάνατο από ασφυξία κάπου 2.000 Ταλιμπάν που οι άνδρες του είχαν κλείσει σε εμπορευματοκιβώτια το 2001. Ο ίδιος αρνείται πάντα τις κατηγορίες σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου.

Αν το προπύργιό του, η Σεμπεργάν, πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, θα πρόκειται για βαριά ήττα για την κυβέρνηση, που πρόσφατα κάλεσε τους παλιούς πολέμαρχους και διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις να βοηθήσουν να ανακοπεί η προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών.

Τους τελευταίους τρεις μήνες οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει αχανείς εκτάσεις σε αγροτικές περιοχές στις επαρχίες καθώς και συνοριακές διελεύσεις-κλειδιά διεξάγοντας κεραυνοβόλα επίθεση και εκμεταλλευόμενοι την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου.

Αφού συνάντησαν ασθενική αντίσταση στις επαρχίες, στράφηκαν εδώ και μερικές ημέρες εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες.

Μπήκαν σε μεγάλο μέρος της Λασκάρ Γκα (νότια), την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, όπου ο στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση την Τετάρτη και κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς χθες Πέμπτη, αφού κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη.

Οι άμαχοι, που παγιδεύονται συχνά σε διασταυρούμενα πυρά, πληρώνουν ήδη πολύ βαρύ τίμημα στις μάχες στη Λασκάρ Γκα. Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν και 118 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε την Τρίτη η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA).

Μάχες μαίνονται επίσης εδώ και μέρες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Κανταχάρ (νότια) και στη Χεράτ (δυτικά), αντίστοιχα τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε χθες Πέμπτη να κηρυχθεί «επείγουσα, πλήρης και μόνιμη κατάπαυση του πυρός», καταδικάζοντας την κλιμάκωση της βίας από τους Ταλιμπάν, που από την πλευρά τους διεμήνυσαν πως θα ακολουθήσουν κι άλλες στοχευμένες επιθέσεις, έπειτα από αυτήν που εξαπέλυσαν την Τρίτη στην Καμπούλ εναντίον του υπουργού Άμυνας.,

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις