Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Δραματικές εξελίξεις με AstraZeneca – Η μείωση των εμβολίων είναι 75% και όχι 60%

AstraZeneca

Στα άκρα έχουν φτάσει οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την AstraZeneca αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό.

Μάλιστα όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ που επικαλείται πληροφορίες από την ΕΕ, η μείωση στις παραδόσεις των δόσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη και δεν είναι 60% αλλά υπολογίζεται σε 75%.

Η AstraZeneca προσήλθε μεν στο τραπέζι του διαλόγου εντούτοις εκπροσωπείται από μόλις ένα άτομο και όχι από υψηλόβαθμα στελέχη της.

Αυτά τα γεγονότα τινάζουν ουσιαστικά στον αέρα τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς καθώς είχε στηριχθεί στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο είναι πιο φθηνό και πιο εύκολο στην αποθήκευσή του. Όπως σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» αναφορικά με το τι θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο.

Η ΕΕ «τρίζει τα δόντια» στην AstraZeneca: Έχουμε τα μέσα να μάθουμε τι συμβαίνει

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος.

Προσέθεσε δε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν.

 

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις