Κόσμος

ΕΕ: «Η Ρωσία είναι απειλή για την ύπαρξή μας – Χρειαζόμαστε ένα μπιγκ μπανγκ στις αμυντικές δαπάνες»

Τι δήλωσαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Άμυνα και το Διάστημα, Άντριους Κουμπίλιους, δήλωσε σήμερα (22.01.2025) ότι η Ρωσία είναι υπαρξιακή απειλή για την ΕΕ και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, υπογράμμισε ότι η Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αποτελεί απειλή και για την ύπαρξη της ΕΕ, κάτι που επιβεβαίωσε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας

«Χρειάζεται να δαπανήσουμε περισσότερα, καλύτερα, να δαπανήσουμε ευρωπαϊκά (…) η συλλογική προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει ένα πραγματικό μπιγκ μπανγκ στην άμυνα», είπε χαρακτηριστικά ο Άντριους Κουμπίλιους

Από την πλευρά της, η Κάγια Κάλας τόνισε πως η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί είναι με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρόσφερε επί υπερβολικά πολύ χρόνο εναλλακτικές στην Μόσχα.

«Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ασφάλειά μας σήμερα, αύριο και για όσο δεν επενδύουμε αρκετά στην άμυνά μας», είπε η κορυφαία Ευρωπαία αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μιλά παρά την γλώσσα της ισχύος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ισχύ και τα μέσα να δαπανήσει και να παραγάγει περισσότερο από την Ρωσία, είπε. «Λένε ότι είμαι «ρωσικό γεράκι». Νομίζω απλώς ότι είμαι ρεαλίστρια σε ό,τι έχει να κάνει με την Ρωσία», είπε.

UKRAINE CRISIS ZAPORIZHZHIA REGIONREUTERS/Stringer

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας. Αλλά δεν είναι αναγκαστικά και με το δικό μας μέρος. Διότι δεν κάνουμε αρκετά. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Αλλά οφείλουμε επίσης να προετοιμασθούμε για πόλεμο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δίκιο να λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα, δήλωσε η Κάγια Κάλας τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ο ισχυρότερος σύμμαχος» της ΕΕ και πρέπει να παραμείνει.

«Δαπανούμε δισεκατομμύρια στα σχολεία μας, στα συστήματα υγείας μας και στην κοινωνική μας πρόνοια. Αλλά αν δεν δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα, όλα αυτά θα τεθούν σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι «αν η Ευρώπη θέλει να επιβιώσει, οφείλει να εξοπλισθεί».

«Βρισκόμαστε σε μία στιγμή που δεν μπορεί να επιτραπεί στην Ευρώπη να κάνει οικονομίες στην άμυνα», προειδοποίησε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 2
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού κόστισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2029, τα κόστη που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2025 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ - Σε δυσκολότερη θέση Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo
To BBC παγίδευσε τον άνδρα - κλειδί πίσω από τα porta potty parties στο Ντουμπάι - «Πολλά κορίτσια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλεις»
Μια εντυπωσιακή έρευνα του BBC ταυτοποίησε τον Τσαρλς Μουεσίγκουα, πρώην οδηγό λεωφορείου στο Λονδίνο, ως τον αρχηγό ενός κυκλώματος πορνείας που δραστηριοποιείται στις πιο ακριβές συνοικίες του Ντουμπάι
Στιγμιότυπο οθόνης του άνδρα με το παρατσούκλι Abbey, στο βίντεο του BBC 2