Κόσμος

ΕΕ: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν σε 20 λεπτά για τον προϋπολογισμό του ενός τρισ. ευρώ!

Ξεκίνησαν εκ νέου στις 19:00 το βράδυ της Παρασκευής, 21.02.2020 (20:00 ώρα Ελλάδας), οι εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, μετά από περίπου είκοσι ώρες διακοπή.

Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών αναμένουν την κατάθεση της νέας πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ το παρασκήνιο είναι ήδη “άγριο” για τον προϋπολογισμό – μαμούθ.

Click4more: Τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής – «Μιλάμε με τους “μεγάλους” παίκτες»

Όλα αυτά όμως… μάταια! Κι αυτό καθώς σύμφωνα με νέα ενημέρωση, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ ολοκληρώθηκε περίπου 20 λεπτά μετά την επανέναρξή της.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ πλέον πάμε για νέα Σύνοδο Κορυφής το επόμενο δίμηνο…

“Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το επταετές προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ

Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Μαραθώνιος επαφών για τα δημοσιονομικά της Ε

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη διακοπή της συνόδου κορυφής χθες το βράδυ, επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου με διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και αυτών που είναι ωφελούμενες.

Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Μια «οικογενειακή» φωτογραφία διαφορετική από τις άλλες

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί και στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Φίλων της Συνοχής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανησυχία για το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ισπανία - 43 οι νεκροί στην Αδαμούθ, αν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των αγνοούμενων
Συνολικά 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, συνέχιζαν να νοσηλεύονται χθες, οι εννιά σε μονάδες εντατικής θεραπείας - Οι αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς
Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία
Ο Τραμπ αποθέωσε τον εαυτό του για τον ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ: «Ο Θεός είναι περήφανος για το έργο μου»
Κατήγγειλε τα ΜΜΕ για το ότι δεν προωθούν τα επιτεύγματά του στην οικονομία και δήλωσε ξανά πως η προσάρτηση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ αφορά την παγκόσμια ασφάλεια
Ντόναλντ Τραμπ
6
Τεχνικό πρόβλημα στο Air Force One που μετέφερε τον Τραμπ στο Νταβός – Επέστρεψε στη βάση Άντριους και αναχώρησε με νέο αεροσκάφος
Δημοσιογράφος που επέβαινε στο Air Force One ανέφερε ότι, αμέσως μετά την απογείωση, τα φώτα στο αεροσκάφος έσβησαν για λίγα δευτερόλεπτα
Ο Τραμπ στο Air Force One
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια επισκέφθηκαν τραυματίες του δυστυχήματος στην Κόρδοβα - Φωτογραφίες
Το βασιλικό ζεύγος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες που νοσηλεύονται, υπογραμμίζοντας ότι η σκέψη τους βρίσκεται κοντά σε όλους όσοι επλήγησαν από το δυστύχημα
Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας συνομιλούν με τραυματίες της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο νοσοκομείο «Reina Sofia»
Η Ryanair «τρολάρει» τον Έλον Μασκ ανακοινώνοντας προς τιμήν του προσφορά «θέσεων για μεγάλους ηλίθιους» με 16,99 λίρες
Η Ryanair ξεκινά την πώληση θέσεων «Big Idiot» καθώς εντείνεται η διαμάχη με τον Elon Musk ο οποίος είχε ζητήσει να απολυθεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αφήνοντας υπονοούμενα για πιθανή εξαγορά της από τον ίδιο
Ο Έλον Μασκ και ο διευθυντής της Ryanair, Μάικλ Ο'Λίρι 6