Κόσμος

Σογιούζ: Έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με φρούτα και… εσπρέσσο!

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, στο οποίο επιβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιταλίδα αστροναύτης, προσδέθηκε χωρίς προβλήματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανακοίνωσε η NASA.

Το διαστημόπλοιο, που προσδέθηκε γύρω στις 04:49 ώρα Ελλάδας, μετέφερε εκτός από τη Σαμάνθα Κριστοφορέτι, τον Ρώσο κοσμοναύτη Αντόν Σκαπλέροφ και τον Αμερικανό αστροναύτη Τέρι Βιρτς.
Εκτοξεύθηκε από το Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζακστάν, χθες στις 23:01 ώρα Ελλάδος.

“Ένα νέο διαστημόπλοιο έφτασε. Επιβεβαιώνεται ότι το Σογιούζ προσδέθηκε σωστά” στο Σταθμό, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με την τηλεόραση της NASA.

Στα 37 της χρόνια η αστροναύτης Κριστοφορέτι, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι η πρώτη Ιταλίδα που ταξιδεύει στο διάστημα.

Οι τρεις αστροναύτες θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέχρι τα μέσα Μαΐου 2015. Θα συναντήσουν άλλους τρεις αστροναύτες που βρίσκονται ήδη εκεί, τον Αμερικανό Μπάρι Γουίλμορ και τους Ρώσους Αλεξάντρ Σαμοκουτιάγιεφ και Έλενα Σερόβα, οι οποίοι θα γυρίσουν τον Μάρτιο στη Γη.

Η παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα έχει μια γαστρονομική καινοτομία: Ο αστροναύτες μεταφέρουν στις αποσκευές τους σχεδόν μισό κιλό χαβιάρι, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Αλεξάντρ Αγκούριοφ, ένας από τους επικεφαλής του ΔΔΣ.

“Θα υπάρχουν στο Σογιούζ 15 κουτιά των 30 γραμμαρίων χαβιάρι, καθώς και μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες και 140 μερίδες ξηρού γάλατος και μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη”, εξήγησε διευκρινίζοντας ότι αυτές είναι οι επιθυμίες των αστροναυτών για το γεύμα τους την Πρωτοχρονιά.

Η Ιταλίδα αστροναύτης μεταφέρει επίσης μια μηχανή καφέ “ISSpresso”, βάρους 20 κιλών, οι κατασκευαστές της οποίας τη διαμόρφωσαν τελείως διαφορετικά, βάσει των αρχών της φυσικής και της μηχανικής των υγρών για το διάστημα σε σχέση με τη Γη.

Συνολικά, δεκαέξι χώρες μετέχουν στον ΔΔΣ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας που καταβάλλουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Εξαμελές πλήρωμα αστροναυτών απασχολείται σε μόνιμη βάση στη δομή αυτή, το οποίο εναλλάσσεται κάθε έξι μήνες.

Αυτό το διαστημικό εργαστήριο που τέθηκε σε τροχιά το 1998 και η κατασκευή του κόστισε συνολικά εκατό δισεκατομμύρια δολάρια, είδε τη διάρκεια της ζωής του να παρατείνεται κατά τέσσερα χρόνια τον Ιανουάριο από τη ΝΑSA, έως το 2024. Η NASA εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία για να στέλνει αστροναύτες της στο ΔΔΣ, με κόστος 70 εκατομμυρίων δολαρίων τη θέση στους πυραύλους Σογιούζ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
4