Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εισβολή στην Ουκρανία: LIVE οι εξελίξεις – Σε κατάσταση πολιορκίας το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ημέρα διαπραγματεύσεων η σημερινή για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά από 5 μέρες εχθροπραξιών που ξεκίνησαν με την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Η διαδικασία διήρκεσε… ώρες. Έγινε σε γύρους, με τις διακοπές να είναι αρκετές και την ένταση να ανεβαίνει επικίνδυνα ουκ ολίγες φορές (δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής) πριν τελικά οι συνομιλίες διακοπούν.

Αυτό πυροδότησε μια νέα, σφοδρότατη ρωσική επίθεση στο Κίεβο, ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Σε πλήρη ετοιμότητα τα πυρηνικά» είπε στον Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας έχουν τεθεί οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού της Ρωσίας, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σόιγκου, στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Μετά τη διαταγή που έδωσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν χθες Κυριακή (27.2.2022) να τεθούν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, ο Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε ότι οι βάρδιες στα πόστα των διοικήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στο Βόρειο Στόλο, στον Στόλο του Ειρηνικού και η Διοίκηση Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό.

Η διαταγή του Ρώσου προέδρου ήρθε μετά τις «επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ», όπως τόνισε ο ίδιος και την επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα.

Βομβάρδισαν πολίτες την ώρα που πήγαιναν να πάρουν προμήθειες – Δεκάδες νεκροί

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας πολιορκούν το Χάρκοβο, με cluster bombs ή αλλιώς βόμβες διασποράς σε περιοχή κοντά στο εμπορικό πολυκατάστημα «Equator».

Ωστόσο, οι δυνάμεις της Ρωσίας δεν καταφέρνουν να πετύχουν θετικά αποτελέσματα από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο καθώς ο στρατός της Ουκρανίας προβάλλουν ισχυρή αντίσταση, ανακόπτοντας την ρωσική προέλαση στο Κίεβο.

Οι εικόνες από τα βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συγκλονιστικές και απεικονίζουν τις στιγμές που γίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, με λάμψεις και εκρήξεις από τα πυρομαχικά.

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Χεράσενκο: «Το Χάρκοβο υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν».

«Ο ρωσικός εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές», έγραψε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών, που συνεχίζονται ακόμη, δεν μπορούμε να καλέσουμε τις υπηρεσίες διάσωσης (…) Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες», πρόσθεσε.

Οι βομβαρδισμοί που έγιναν στο εμπορικό πολυκατάστημα «Equator», σκότωσαν πολίτες που είχαν βγει από τα καταφύγια για να πάρουν προμήθειες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις