Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Σοκ σε όλο τον πλανήτη – Οι διεθνείς αντιδράσεις για τις βιαιότητες

Καπιτώλιο

Την γενική κατακραυγή προκάλεσαν οι βιαιότητες που σημειώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στην Ουάσινγκτον, με την εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Οι σκηνές σοκ που μεταδόθηκαν live σε όλο τον πλανήτη καταδικάστηκαν ως “επονείδιστες”, “σοκαριστικές”, “ανησυχητικές” από πολλούς ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι κατήγγειλαν μια “επίθεση στη δημοκρατία” και ζήτησαν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ρωσία, Κίνα και Ιράν στάθηκαν στο πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι κατά κάποιο τρόπο η αμερικανική δημοκρατία, βλέποντας στα επεισόδια αυτά μια μορφή παρακμής ή αντέδρασαν με ειρωνεία στα γεγονότα.

Ακολουθούν κύριες διεθνείς αντιδράσεις:

Γκουτέρες: Σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες

Ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε “τη λύπη του” για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Click4more: Ενθουσιασμένος ο Τραμπ με την εισβολή στο Καπιτώλιο – Το παρασκήνιο και τα σενάρια καθαίρεσης

“Σε τέτοιες περιστάσεις είναι σημαντικό οι πολιτικοί ηγέτες να επισημαίνουν στους υποστηρικτές τους την ανάγκη να απέχουν από τη βία, όπως και να σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και την κυριαρχία του νόμου”, σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες Στεφάν Ντουζαρίκ.

Στόλτενμπεργκ: Σοκαριστικές στιγμές

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις “σοκαριστικές σκηνές” και ζήτησε τον σεβασμό του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών τις οποίες κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές

“Πιστεύω στη δύναμη των αμερικανικών θεσμών και της δημοκρατίας. Μια ειρηνική μετάβαση βρίσκεται στην καρδιά τους”, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του” όταν θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, σημείωσε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε μια “άνευ προηγουμένου επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία” και ζήτησε τον σεβασμό του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

“Είναι σοκαριστικό να βλέπουμε τις σκηνές αυτής της νύχτας στην Ουάσινγκτον. Βασιζόμαστε στις ΗΠΑ ότι θα επιτρέψουν μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν”, σημείωσε παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Τζόνσον: Επονείδιστες σκηνές

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τις “επονείδιστες σκηνές” και ζήτησε μια “ειρηνική και συντεταγμένη” μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν.

Click4more: Fashion icon ο εισβολέας στο Καπιτώλιο που θύμιζε τον Μπλεκ

“Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει βίαιες απόπειρες να αποτύχει η νόμιμη και συμβατή μεταβίβαση της εξουσίας”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Μέρκελ: Οι εικόνες με θύμωσαν και με λύπησαν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη και τον θυμό της για την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, για την οποία επέρριψε την ευθύνη στο γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

“Όλοι είδαμε χθες τις δυσάρεστες εικόνες από την εισβολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι εικόνες αυτές με θύμωσαν και επίσης με λύπησαν”, δήλωσε η Μέρκελ.

ΗΠΑ

“Εκφράζω τη λύπη μου που από τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του, όπως και χθες”, πρόσθεσε.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε τους εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο “επιτιθέμενους και ταραξίες” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μπάιντεν θα ορκιστεί και θα αναλάβει επισήμως προεδρικά καθήκοντα σε δύο εβδομάδες.

Μακρόν: Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών

“Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση” τη δημοκρατία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον.

Click4more: Η επίθεση στο Καπιτώλιο έβαλε «φωτιά» στο Twitter

“Όταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κόντε: Όνειδος για τη δημοκρατία

“Η βία δεν συμβαδίζει με την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Έχω εμπιστοσύνη στη δύναμη και την ισχύ των θεσμών των ΗΠΑ”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

“Είναι πραγματικά όνειδος για τη δημοκρατία και επίθεση στις ελευθερίες του αμερικανικού λαού”, έκρινε παράλληλα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο.

Σάντσεθ: Ο Μπάιντεν θα ενώσει τον αμερικανικό λαό

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter χθες το βράδυ ότι “παρακολουθεί με ανησυχία τις πληροφορίες από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον” και σημείωσε: “Έχω εμπιστοσύνη στη δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας. H νέα προεδρία του Τζο Μπάιντεν θα ξεπεράσει αυτήν τη στιγμή έντασης, ενώνοντας τον αμερικανικό λαό”.

Ρούτε: Τρομερές οι εικόνες από την Ουάσιγκτον

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε “τρομερές” τις εικόνες αυτές από την Ουάσινγκτον και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ “να αναγνωρίσει σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο”.

Σόλμπεργκ: Επίθεση στη δημοκρατία

“Αυτό που βλέπουμε στην Ουάσινγκτον είναι μια εντελώς απαράδεκτη επίθεση στη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ φέρει την ευθύνη να το σταματήσει αυτό. Τρομακτικές εικόνες, απίστευτο ότι πρόκειται για τις ΗΠΑ”, αντέδρασε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.

Ντούντα: Πιστεύουμε στη δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι βιαιότητες στο Καπιτώλιο αποτελούν “εσωτερικό πρόβλημα των ΗΠΑ”.

“Η Πολωνία πιστεύει στη δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας”, πρόσθεσε ο στενός αυτός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος περίμενε περισσότερο από έναν μήνα προτού συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του.

Νόβακ: Να διατηρηθούν στη μνήμη οι συγκλονιστικές εικόνες

“Οι συγκλονιστικές εικόνες από το Καπιτώλιο θα πρέπει να διατηρηθούν στη μνήμη για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές παντού στον κόσμο”, αναφέρει σε σχόλιό της στο Twitter η υπουργός αρμόδια για την Οικογένεια στην Ουγγαρία Καταλίν Νόβακ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ που υποστήριζε τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές, προτού συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν.

Ειρωνείες από την Κίνα

Εκφράζοντας την ελπίδα για μια “επάνοδο στην τάξη” στις ΗΠΑ, η Κίνα αντέδρασε με ειρωνεία στα γεγονότα συγκρίνοντας την κατάσταση στην Ουάσινγκτον με τις διαδηλώσεις φιλοδημοκρατικών στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτήν τη φορά “η αντίδραση ορισμένων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μέσων ενημέρωσης, είναι εντελώς διαφορετική”, σημείωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα ή μέσα.

 

“Τότε, όταν περιέγραφαν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τι λέξεις χρησιμοποιούσαν; (…) ‘ένα ωραίο θέαμα'”, υπογράμμισε η Χουά Τσουνγίνγκ.

Εσωτερική υπόθεση, η θέση της Ρωσίας

To “αρχαϊκό” εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δεν πληροί τα δημοκρατικά κριτήρια, ήταν η δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Τραμπ.

Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για “εσωτερική υπόθεση” της Ουάσινγκτον, η Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι “το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι αρχαϊκό, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες δημοκρατικές προδιαγραφές”.

Αυτό “δημιουργεί τις δυνατότητες για πολυάριθμες παραβιάσεις, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετατράπηκαν σε εργαλείο πολιτικής διαμάχης. Αυτό σε μεγάλο βαθμό ήταν η αιτία του διχασμού της κοινωνίας που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ”, σημείωσε επίσης η Ζαχάροβα, προσθέτοντας: “Ευχόμαστε στον φιλικό αμερικανικό λαό να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τη δραματική αυτή στιγμή της δικής του ιστορίας”.

Ροχανι: Ευάλωτη η δυτική δημοκρατία

Η δυτική δημοκρατία είναι “ευάλωτη”, εκτίμησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, προειδοποιώντας “όλο τον κόσμο” για την άνοδο του “λαϊκισμού” μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

“Αυτό που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες βράδυ και σήμερα έδειξε, κατ΄αρχάς, σε ποιο σημείο η δυτική δημοκρατία ήταν ευάλωτη”, ανέφερε ο Ροχανί σε ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

“Διαπιστώσαμε πως δυστυχώς (στις δυτικές χώρες), το έδαφος είναι έτοιμο για τον λαϊκισμό, παρά τις προόδους της βιομηχανίας και της επιστήμης”, είπε ο Ροχανί.

“Ένας λαϊκιστής ανήλθε στην εξουσία και προκάλεσε μια καταστροφή στη χώρα του μέσα σε τέσσερα χρόνια (…) Ελπίζω όλος ο κόσμος και οι επόμενοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο να πάρουν το μάθημα”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Νετανιάχου: Σκανδαλώδης πράξη η λεηλασία του Καπιτώλιου

“Η λεηλασία του Καπιτωλίου χθες ήταν μια σκανδαλώδης πράξη και θα πρέπει να καταδικαστεί σθεναρά”, έκρινε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αμερικανική δημοκρατία θα θριαμβεύσει, πάντα θριάμβευε”, σημείωσε.

Ολες οι πλευρές να δείξουν σύνεση λέει η Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε ανακοίνωσή του “όλες τις πλευρές στις ΗΠΑ να τηρήσουν το μέτρο και να δείξουν σύνεση”. “Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα εξέλθουν από αυτήν την εσωτερική πολιτική κρίση με ώριμο τρόπο”, προσθέτει η τουρκική διπλωματία στην ανακοίνωσή της.

Μόντι: Να μην υπονομευτεί η δημοκρατική διαδικασία

“Με θλίψη παρακολούθησα τις ειδήσεις για ταραχές και βία στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι σε μήνυμά του στο Twitter. “Η συντεταγμένη και ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας πρέπει να συνεχιστεί. Η δημοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να επιτραπεί να υπονομευτεί από παράνομες διαμαρτυρίες”, σημείωσε.

 

Μόρισον: Καταδικάζουμε τις πράξεις βίας

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξέφρασε τη λύπη του για τις “πολύ οδυνηρές σκηνές στο αμερικανικό Κογκρέσο”. “Καταδικάζουμε αυτές τις πράξεις βίας και αναμένουμε με ενδιαφέρον μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας (…) βάσει της μεγάλης αμερικανικής δημοκρατικής παράδοσης”, σημείωσε.

Αιχμές για Τραμπ από Ιαπωνία  

“Αρνούμαστε να σχολιάσουμε το πολιτικό ύφος του προέδρου Τραμπ καθώς αυτό αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ”, δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο σε δημοσιογράφους.

“Ωστόσο ελπίζουμε να δούμε τη δημοκρατία στις ΗΠΑ να ξεπερνάει αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, να ανακτηθούν η ηρεμία και η αρμονία και μια ειρηνική και δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας”.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις