Ενθουσιασμένος ο Τραμπ με την εισβολή στο Καπιτώλιο – Το παρασκήνιο και τα σενάρια καθαίρεσης

Αποκαλύψεις για το τι γινόταν στον Λευκό Οίκο την ώρα που ο όχλος των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ μπούκαρε στο Καπιτώλιο. «Βροχή» οι παραιτήσεις ακόμη και πιστών συνεργατών του προέδρου, που μετά την απόφαση της Γερουσίας αναγκάστηκε να αποδεχτεί ότι έχασε. Ζυμώσεις για καθαίρεση.

Το παρασκήνιο του πως αντέδρασε ο Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που το πλήθος των υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο (με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους τελικά) καταπατώντας κάθε έννοια Δημοκρατία στις ΗΠΑ και φωνάζοντας συνθήματα για κλοπή και προδοσία, αποκαλύπτει η ανταποκρίτρια του CNN στο Λευκό Οίκο Κέιτλαν Κόλινς.

Click4more Ashli Babbit: Αυτή είναι η γυναίκα που έπεσε νεκρή μέσα στο Καπιτώλιο

Περιγράφει πως αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου της είπαν για την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, του ανθρώπου που παραμένει έως τις 20 Ιανουαρίου πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν είδε το πλήθος να μπαίνει στο Καπιτώλιο. Πόσο ενθουσιασμένος (!) ήταν!

«Μου τον περιέγραψαν σαν (να ήταν) στα όρια του ενθουσιασμού γιατί αυτό (η εισβολή στο Καπιτώλιο) σήμαινε ότι η επικύρωση (της εκλογής του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο) εκτροχιαζόταν. Αυτό πραγματικά φρίκαρε τον κόσμο» έγραψε η δημοσιογράφος του CNN.

 

Μετά τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο, αυτές τις πρωτοφανείς εικόνες ντροπής, τρία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης (δυο εκ των οποίων ήταν χρόνια κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ) υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ανάμεσά τους η προσωπάρχης της Μελάνια Τραμπ και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Και ίσως δεν είναι οι μοναδικοί.

Το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταδίκασε ποτέ την εισβολή στο Καπιτώλιο, πως ζήτησε από τους οπαδούς του να φύγουν μόνο για τα… μάτια του κόσμου, λέγοντάς τους ξανά και ξανά πόσο τους αγαπάει και τους καταλαβαίνει, προκάλεσε ξανά φωνές για καθαίρεσή του. Πολλοί το ζήτησαν από τον Μάικ Πενς, τον αντιπρόεδρο που του γύρισε την πλάτη, αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι του και να αρνηθεί να επικυρώσει το αποτέλεσμα, όπως του ζητούσε.

Πως μπορούν να καθαιρέσουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Απομένουν 13 μέρες πια έως ότου να τελειώσει η τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η «πιο πετυχημένη στην ιστορία» για τον ίδιο (όχι το ίδιο για άλλους). Μπορεί να καθαιρεθεί τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ και να μην περιμένουν να φύγει στις 20 Ιανουαρίου όταν θα ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν;

Από τη στιγμή της εισβολής στο Καπιτώλιο πολλοί ζητούν από τον Μάικ Πενς θα θέσει σε ισχύ την 25η τροπολογία για την καθαίρεση του προέδρου.

Click4more Ντόναλντ Τραμπ: Διαφωνώ με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η μεταβίβαση εξουσίας θα γίνει ομαλά

Υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρυνθεί ένας πρόεδρος από τη θέση του: η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος και η παραπομπή του ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία. Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Πηγή με γνώση της προσπάθειάς αυτής δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες αρχικές συζητήσεις μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των συμμάχων του Τραμπ για να επίκληση της 25ης Τροπολογίας.

Ποιος είναι ο σκοπός της 25ης Τροπολογίας;

Η 25η Τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα.

Το Εδάφιο 4 αφορά καταστάσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

Click4more Καπιτώλιο: Η στιγμή της εισβολής και οι εικόνες που λάβωσαν την δημοκρατία (video)

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν εμφανώς στόχο αυτή να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με ειδικούς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν πρόεδρο που είναι επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν. Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Πενς.

Ο Τραμπ μπορεί στη συνέχεια να δηλώσει ότι δύναται να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του. Εάν ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν αντιταχθούν στην απόφαση του Τραμπ, τότε εκείνος ανακτά την εξουσία. Εάν αντιταχθούν στη δήλωση του Τραμπ, το θέμα θα διευθετηθεί από το Κογκρέσο, αλλά ο Πενς θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου έως τότε.

Για την απομάκρυνση του Τραμπ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα. Αλλά η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί απλά να καθυστερήσει την ψηφοφορία για το θέμα αυτό έως ότου λήξει η θητεία του Τραμπ, δήλωσε ο Πολ Κάμπος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ο Κάμπος δήλωσε ότι η 25η Τροπολογία θα είναι ένας κατάλληλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο Τραμπ από τη θέση του και έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο γρήγορη από την παραπομπή του. «Ο Πενς μπορεί να γίνει αμέσως πρόεδρος, ενώ η παραπομπή και η καταδίκη θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ημέρες», δήλωσε ο Κάμπος.

Μπορεί να παραπεμφθεί ο Τραμπ και να απομακρυνθεί από τη θέση του; Ναι.

Click4more Καπιτώλιο: Ποιος είναι ο οπαδός του Τραμπ που έμοιαζε με τον Μπλεκ

Μια παρανόηση που υπάρχει αναφορικά με την «παραπομπή» είναι ότι αναφέρεται στην απομάκρυνση του προέδρου από τη θέση του. Στην πραγματικότητα, η παραπομπή αφορά μόνο το ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, την κάτω Βουλή του Κογκρέσου, απαγγέλλει κατηγορίες σε βάρος ενός προέδρου που εμπλέκεται σε «σοβαρό έγκλημα ή παράπτωμα», αντίστοιχα με την παραπομπή σε μια ποινική υπόθεση.

Εάν η απλή πλειοψηφία των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων εγκρίνει την απαγγελία κατηγοριών, γνωστά ως «άρθρα της παραπομπής», η διαδικασία παραπέμπεται στη Γερουσία, την άνω Βουλή, που διεξάγει δίκη για να αποφασιστεί η ενοχή ή όχι του προέδρου. Το Σύνταγμα απαιτεί τα δύο τρίτα των ψήφων της Γερουσίας για να καταδικαστεί και να απομακρυνθεί από τη θέση του ένας πρόεδρος.

Ο Τραμπ έχει παραπεμφθεί από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2019 με τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης του Κογκρέσου λόγω των προσπαθειών του να πιέσει την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν και του γιου του. Ο Τραμπ απαλλάχθηκε των κατηγοριών από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία τον Φεβρουάριο του 2020.

Για ποιο «σοβαρό έγκλημα και παράπτωμα» μπορεί να κατηγορηθεί ο Τραμπ;

Ο Φρανκ Μπόουμαν, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, δήλωσε ότι ο Τραμπ «θα μπορούσε να πει κανείς ότι υποδαύλισε την εξέγερση» ή μια απόπειρα ανατροπής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Click4more Εισβολή στο Καπιτώλιο: Εγκαταλείπουν τον Τραμπ και οι πιο πιστοί «στρατιώτες» του

Ωστόσο ο Μπόουμαν δήλωσε ότι ο Τραμπ μπορεί να παραπεφθεί και για ένα πιο γενικό αδίκημα: απιστία στο αμερικανικό Σύνταγμα και αθέτηση του όρκου που έλαβε όταν έγινε πρόεδρος. Το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τι συνιστά σοβαρό έγκλημα και παράπτωμα και δεν περιορίζεται σε πραγματικά ποινικά αδικήματα.

«Το ουσιαστικό αδίκημα θα είναι σε βάρος του Συντάγματος –αυτό του να προσπαθεί ουσιαστικά να υπονομεύσει τα αποτελέσματα μια νομίμως διεξαχθείσας εκλογικής διαδικασίας», δήλωσε ο Μπόουμαν.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις

Ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα: Απέκτησε δύο υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη Rafnar [pics]

Ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα: Απέκτησε δύο υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη Rafnar [pics]

Ακόμη δύο υπερσύγχρονα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη προσφορά μελών της ναυτιλιακής κοινότητας παρέλαβε το Λιμενικό Σώμα, ενισχύοντας έτσι τις επιχειρησιακές του ικανότητες, σε μια περίοδο όπου ... Διαβάστε περισσότερα
Στεφανής: Τι είπε ο ΥΦΕΘΑ για τις μετεγγραφές φοιτητών αδελφών σε παραγωγικές σχολές των ΕΔ

Στεφανής: Τι είπε ο ΥΦΕΘΑ για τις μετεγγραφές φοιτητών αδελφών σε παραγωγικές σχολές των ΕΔ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής τοποθετήθηκε για ένα από τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών αδελφών ... Διαβάστε περισσότερα
Τσαβούσογλου: Το «μήνυμα» για τις διερευνητικές και η αποκλιμάκωση που επιθυμεί να δει ο Μπορέλ

Τσαβούσογλου: Το «μήνυμα» για τις διερευνητικές και η αποκλιμάκωση που επιθυμεί να δει ο Μπορέλ

Με φόντο τις επερχόμενες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ... Διαβάστε περισσότερα
Σκληρές δηλώσεις Ρώσου πιλότου: «Το Su-57 θα διαλύσει το άχρηστο και ανίκανο F-35 σε αερομαχία»

Σκληρές δηλώσεις Ρώσου πιλότου: «Το Su-57 θα διαλύσει το άχρηστο και ανίκανο F-35 σε αερομαχία»

Κι ενώ το ρωσικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Su-57 βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακή λειτουργία στις τάξεις της  ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, αρκετοί είναι αυτοί οι ... Διαβάστε περισσότερα