Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Debate με αναφορές του Μακρόν στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την Ελλάδα χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν ως παράδειγμα, απαντώντας στο debate με την Μαρίν Λε Πεν, αναφορικά με τις θέσεις του για την Ευρώπη. Και όλα αυτά, τέσσερις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδικών εκλογών στη Γαλλία (07.05.2017).

Ήταν η στιγμή που άλλαξε η θεματική ενότητα στο debate, και οι δύο υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και φυσικά το… Frexit.

Η Μαρίν Λε Πεν σημείωσε: «Η ΕΕ είναι πλέον ένας θεσμός ο οποίος καταπατά τις ιδρυτικές του διατάξεις. Η Ευρώπη έχει ιδρυθεί από μία ομάδα κρατών που έχουν δικαίωμα να διατηρούν την κυριαρχία, την πολιτική και την οικονομία με στόχο την ευημερία. Σήμερα νομίζω και ο πλέον αδαής ζει σε μία τελείως διαφορετική Ευρώπη. Μία Ευρώπη που παλεύει και μοχθεί για συμφέροντα, μία Ευρώπη που αδιαφορεί για τους λαούς και το κυριότερο για μία Ευρώπη που δεν γνωρίζει τι σημαίνει ευημερία. Προσωπικά εάν εκλεγώ θα θέσω το ερώτημα σε δημοψήφισμα στον γαλλικό λαό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αν το αποτέλεσμα είναι η αποχώρηση τότε θα υπάρξουν τάχιστα την αποχώρηση της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα σεβαστώ την άποψη του γαλλικού Λαού αλλά και πάλι θα διαπραγματευθώ ότι καλύτερο με τους Γαλλικούς όρους στην Ευρώπη ώστε να γίνει κατανοητό πως δεν μιλάμε για έναν ενιαίο οργανισμό αλλά για μία συντεχνία τραπεζιτών. Δεν θεωρώ πως το ενιαίο νόμισμα είναι λύση. Σας λεω πως μόνο με το εθνικό νόμισμα αυτή η χώρα μπορεί να ξανασταθεί όρθια. Σημειώνω λοιπόν πως θα διαπραγματευθώ ώστε η Ευρώπη να γίνει ξανά ο οργανισμός που αρχικά λειτουργούσε».

Από την πλευρά του ο κ. Μακρόν είπε: «Αρχικά είμαι τελείως αντίθετος σε όλα όσα δηλώνει η κα Λε Πεν. Η έξοδος από το ευρώ που προτείνεται είναι αυτοκτονία όχι για την οικονομία αλλά για την χώρα. Στόχος μας είναι η ενίσχυση του ευρώ και η αλλαγή στις Ευρωπαϊκές πολιτικές και στην οικονομία οι οποίες όντως έχουν ζητήματα ανισοτήτων. Η κα. Λε Πεν θέλει να πληρώνουμε στο εξωτερικό με ευρώ αλλά στο εσωτερικό να πληρωνόμαστε σε φράγκο. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό κάθε άλλο παρά εφικτό είναι. Είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα αυτοκτονικό και το χειρότερο είναι πως οι άνθρωποι που έχουν τέτοια εικόνα για την οικονομία διεκδικούν την Προεδρία της Γαλλίας. Η κα. Λε Πεν είναι ο φόβος και ο κίνδυνος για αυτό που για εμάς σημαίνει σήμερα η Ευρώπη».

Και συνέχισε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Ελλάδα: «Η Γαλλία δεν είναι μία χώρα μόνη. Είναι μία χώρα στην καρδιά και την ψυχή της Ευρώπης και εκεί θα παραμείνει. Για σκεφθείτε κυρία Λε Πεν για ποιόν λόγο έμεινε στην Ευρώπη η Ελλάδα; Είναι απλή η απάντηση. Γιατί η Ευρώπη προστατεύει και μόνοι μας εκτός θα αντιμετωπίσουμε τον τρόμο κυριολεκτικά».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε