Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Εκλογές στην Αργεντινή: Φαβορί ο Αλμπέρτο Φερνάντες

Εκλογές στην Αργεντινή: Φαβορί ο Αλμπέρτο Φερνάντες
Φωτογραφία Reuters

Ο περονιστής υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Αλμπέρτο Φερνάντες, εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αργεντινή.

«Με την ψηφοφορία της Κυριακής πρέπει να αρχίσουμε να γυρνάμε την ατιμωτική σελίδα που ξεκίνησε να γράφεται στις 10 Δεκεμβρίου 2015 (σ.σ. ημέρα κατά την οποία εξελέγη ο απερχόμενος, φιλελεύθερος πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι)», δήλωσε στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση ο Φερνάντες την Πέμπτη.

Η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ (2007-2015), που είναι υποψήφια αντιπρόεδρος, βρισκόταν στο πλευρό του.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο 60χρονος Φερνάντες θα κερδίσει ήδη από τον πρώτο γύρο. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται να συγκεντρώσει ποσοστό 45% ή πάνω από τα 40% και να έχει διαφορά δέκα μονάδων από τον αντίπαλό του.

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδα) και θα κλείσουν στις 18:00 (23:00 ώρα Ελλάδας), με τα αποτελέσματα να αρχίζουν να γίνονται γνωστά στις 21:00 (02:00 τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η διαφορά υπέρ του Φερνάντες αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου (που θεωρούνται πρόβα τζενεράλε για τις προεδρικές εκλογές), στις οποίες είχε προβάδισμα 17 μονάδων από τον Μάκρι, τον υποψήφιο που προτιμούν οι αγορές.

Χειρότερη κρίση από το 2011

Ο απερχόμενος πρόεδρος, επίσης 60 ετών, ολοκληρώνει τη θητεία του εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Αργεντινή από το 2011.

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος (37,7% τον Σεπτέμβριο), το χρέος της τεράστιο και το ποσοστό φτώχειας σε άνοδο (35,4%, δηλαδή ένας στους τρεις Αργεντίνους).

Ο Φερνάντες προσπάθησε να «καθησυχάσει» τους Αργεντίνους αποκλείοντας το ενδεχόμενο επανάληψης της σοβαρής οικονομικής κρίσης του 2011, όταν τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί στις αναλήψεις χρημάτων και οι καταθέσεις σε δολάρια μετατράπηκαν σε πέσο. «Θα φροντίσουμε τις αποταμιεύσεις σας, θα φροντίσουμε τις καταθέσεις σας σε δολάρια. Δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε», τόνισε.

Στα μέσα του 2018 εν μέσω νομισματικής αναταραχής ο Μάκρι είχε θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας μετά την καταβολή βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπολείπεται η καταβολή 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών για να διαπραγματευθεί.

Από την πλευρά του ο Φερνάντες πρότεινε εκεχειρία 180 ημερών στα συνδικάτα μέχρις ότου ανακάμψει η οικονομία της χώρας.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι ο Αλμπέρτο Φερνάντες θα επαναφέρει τις πολιτικές της περιόδου της προεδρίας των Κίρσνερ (της Κριστίνα και του συζύγου της Νέστορ, 2003-2015).

Εξάλλου αναλυτές διερωτώνται ποιος θα κυβερνά στην πραγματικότητα: ο Φερνάντες, πρώην υπουργός των Κριστίνα και του Νέστορ Κίρσνερ, ή η ίδια η 66χρονη Κίρσνερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις