Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές στην Τουρκία: Ερντογάν – Ιντζέ στην μάχη! Οι πατάτες, τα… ψυγεία και οι καταγγελίες!

εκλογές στην Τουρκία Ερντογάν Ιντζέ

– Έφτασε η ιστορική μέρα για τις διπλές, κρισιμότατες και πλέον αμφίρροπες εκλογές στην Τουρκία
– Ο Ερντογάν μοιάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί και όλα δείχνουν πως θα είναι ξανά πρόεδρος, ωστόσο το ερώτημα είναι ένα
– Θα καταφέρουν οι αντίπαλοί του να τον “πληγώσουν” και να του στερήσουν το όνειρο της απόλυτης εξουσίας;
– Μεγαλειώδης η τελευταία συγκέντρωση του Ιντζέ! Κατηγόρησε τον “σουλτάνο” για μεθόδους νοθείας, εκείνος επειδή είναι… καθηγητής Φυσικής!
– Το newsit.gr βρίσκεται στην “καρδιά” των γεγονότων για να σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Κυριακή, 24.06.2018. Μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία για την γειτονική χώρα. Κι αυτό ασχέτως με το τι θα “βγάλουν” οι εκλογές στην Τουρκία. Διότι εάν κερδίσει από την πρώτη Κυριακή ο Ερντογάν, τότε θα είναι -πλέον- παντοδύναμος. Πρόκειται άλλωστε για διπλές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση… πάλι γράφεται ιστορία. Διότι αν οι αντίπαλοι του “σουλτάνου” (σ.σ. Ιντζέ, Ακσενέρ κλπ) αποδειχθούν…. πολύ σκληροί για να πεθάνουν, τότε θα έχουν την πλειοψηφία στην Βουλή.

Κάτι που ο Ερντογάν δεν θέλει… ούτε να το σκέφτεται.

Εκλογές στην Τουρκία: Νωρίς κλείνουν οι κάλπες, αργά τα αποτελέσματα

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν 59 εκατομμύρια 391 χιλιάδες 328 ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια 49 χιλιάδες 65 ψηφοφόρους του εξωτερικού. Από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1 εκατομμύτριο 486 χιλιάδες 408 σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες. Μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Click4more: Τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη

Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα. Εκεί όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα σήμερα που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωϊ και θα κλείσουν στις 17:00. Για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα όπως αποφάσιασε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 19:30, ωστόσο για τα τελικά… έχουμε δρόμο. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η νύχτα θα είναι “μεγάλη”…

Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για Ερντογάν, Ιντζέ, Ακσενέρ

Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο (και με διαφορά) το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

εκλογές στην Τουρκία

Δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό του Ιντζέ.

εκλογές στην Τουρκία Ερντογάν Ιντζέ

Παράλληλα, σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ.

εκλογές στην Τουρκία Ερντογάν Ιντζέ

Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. Κι αυτό διότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους. Το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5 ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή. Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιός θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

Η συνωμοσία της… πατάτας στις εκλογές στην Τουρκία

Ένα ζήτημα που μπήκε στο… προεκλογικό τραπέζι τις τελευταίες ημέρες, είναι και οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Στην Κωνσταντινούπολη, το κόστος για ένα κιλό κρεμμύδια αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 212% στις 6,5 λίρες (1,4 δολάρια).

Παράλληλα, οι τιμές της πατάτας αυξήθηκαν στις 6 λίρες (1,3 δολάρια) τον Ιούνιο, σημειώνοντας μηνιαία άνοδο 94%.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένεται να επιτρέψει την εισαγωγή ποσοτήτων πατατών και κρεμμυδιών από ορισμένες χώρες… Σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στις τιμές που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη το τελευταίο διάστημα. Όπως αναφέρει η Hurriyet, η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των βασικών τροφίμων, περιλαμβανομένης της πατάτας, των κρεμμυδιών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τουρκίας, Αχμέτ Εσρέφ Φακιμπαμπά, δήλωσε χθες πως υπάρχουν «σκοτεινά χέρια» πίσω από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές βασικών τροφίμων.

«Μόλις πριν από δυο μήνες οι παραγωγοί μας παραπονούνταν για την τιμή της πατάτας, που ήταν 50 τουρκικά κουρούς (σεντ) το κιλό τότε. Με εκπλήσσει που η τιμή τώρα είναι 6 τουρκικές λίρες. Υπάρχουν σκοτεινά χέρια πίσω από αυτήν την αύξηση και, Θεού θέλοντος, θα καταστρέψουμε αυτά τα χέρια», δήλωσε, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

«Έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Θα δείτε πως οι τιμές θα μειωθούν και πάλι στις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα ρεβίθια και άλλα προϊόντα», πρόσθεσε.

Ερντογάν: Με μένα… αγοράσατε φούρνους και ψυγεία!

Ένα ακόμη θέμα που “έσκασε” τις τελευταίες ώρες, είναι και το.. ιδιαίτερο προεκλογικό επιχείρημα του Τούρκου προέδρου. Ο οποίος καθόλη την προεκλογική εκστρατεία, είχε… φλομώσει στο ψέμα τους τούρκους πολίτες!

«Είχατε πριν φούρνο στα σπίτια σας;», ρώτησε, λοιπόν, τους οπαδούς του κατά την ομιλία στη συνοικία Γκαζιοσμάνπασά της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν. Ο οποίος συνέχισε να υπερηφανεύεται λέγοντας: «Υπάρχει σπίτι χωρίς πλυντήριο ρούχων πια; Ούτε φούρνος δεν υπήρχε. Τώρα σπίτι χωρίς φούρνο υπάρχει; Πού ήμασταν και πού φτάσαμε…».

Click4more: Η σκηνή με την «ιερή» τουρκική σημαία που έκλεψε τις εντυπώσεις [vid]

Μάλιστα, τόνισε πως η ευημερία έκανε μάλιστα πολλά σπίτια να αποκτήσουν μέχρι και αυτοκίνητο!

Εδώ, να σημειωθεί πως πριν λίγες εβδομάδες, είχε μιλήσει και πάλι για… τέτοιου είδους ευημερία και ανάπτυξη!

«Πόσα ψυγεία πωλήθηκαν; Ένα εκατ. 88 χιλιάδες. Και τι έσοδα απέφεραν; 3 δις. λίρες (550 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο φτωχός δεν είναι και φουκαράς. Αν σε κάθε σπίτι μπαίνει κι ένα ψυγείο, αυτό σημαίνει ευημερία. Αν κάθε σπίτι αγοράζει αυτοκίνητο, αυτό σημαίνει ευημερία», είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Το… κύκνειο άσμα της προεκλογικής περιόδου για Ερντογάν και Ιντζέ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεκδικεί μια νέα θητεία με ενισχυμένες εξουσίες, και ο κυριότερος αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ που ενσαρκώνει τις ελπίδες της αντιπολίτευσης, ολοκλήρωσαν την προεκλογική εκστρατεία τους, μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οργανώνοντας μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι και δεινοί ρήτορες έκλεισαν με αυτόν τον τρόπο μια προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας διασταύρωσαν ουκ ολίγες φορές τα ξίφη τους.

Click4more: Οι φρουροί του Erdogan! Ελεύθεροι σκοπευτές παντού στην τελευταία συγκέντρωση του “σουλτάνου” – Το… λάθος σακάκι και το κάλεσμα για “ραμπιά”

Ανησυχώντας αναμφίβολα για το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη είχε ψηφίσει “όχι” στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, ο Ερντογάν πολλαπλασίασε τις τελευταίες ημέρες τις εμφανίσεις του στην πόλη. Ολοκλήρωσε σήμερα την προεκλογική εκστρατεία του εκφωνώντας τουλάχιστον πέντε ομιλίες σε διαφορετικές συνοικίες.

Τουρκία Εκλογές: Ερντογάν και Ιντζέ έριξαν αυλαία στην Κωνσταντινούπολη | Newsit.gr

Παρά το “ρεύμα” που φαίνεται ότι έχει τις τελευταίες ημέρες ο αντίπαλός του, ο 64χρονος Ερντογάν διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του ότι “Θεού θέλοντος, αύριο το βράδυ θα γιορτάζουν όλοι μαζί”. Απαντώντας στον Ιντζέ που εξέφρασε φόβους για νοθεία, επέμεινε ότι η Τουρκία είναι “κράτος δικαίου”. Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας του Ιντζέ, ο οποίος πάντως είναι βουλευτής τα τελευταία 16 χρόνια.

Ερντογάν Τουρκία Εκλογές Ιντζέ Κωνσταντινούπολη

Το να είσαι καθηγητής φυσικής είναι ένα πράγμα, να διαχειρίζεσαι μια χώρα είναι άλλο. Το να είσαι πρόεδρος απαιτεί εμπειρία, απαιτεί γνώση της διεθνούς κοινότητας”, επισήμανε.

Απάντηση του Ιντζέ σε… τρίτο πρόσωπο

Ο Ιντζέ, από την πλευρά του, επέλεξε να κάνει μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι σήμερα κατέβασε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης “πέντε εκατομμύρια” ανθρώπους, αριθμός που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με την αστυνομία, στη συγκέντρωση αυτή στη συνοικία Μαλτεπέ μετείχαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Ο 54χρονος πρώην καθηγητής φυσικής παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της Τουρκίας, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, αναφερόμενος στο αδύναμο νόμισμα, τις αυξημένες τιμές των προϊόντων και το άλυτο ακόμη πρόβλημα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Αλλά, αν νικήσει ο Ιντζέ θα έχουν κερδίσει 80 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κερδίσει η Τουρκία” είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Click4more: Τρόμαξε τον “σουλτάνο” ο Iντζέ! Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη [pics, vids]

Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν για τις επόμενες 36 ώρες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές στην Τουρκία και η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

“Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε μια Τουρκία εντελώς διαφορετική. Αύριο, οι διακρίσεις θα τελειώσουν”, δεσμεύτηκε εξάλλου ο Ιντζέ, υποσχόμενος μεταξύ άλλων να ξαναρχίσει τη διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να καταργήσει το Passolig, μια ταυτότητα που είναι αναγκαία για να μπορεί κανείς να παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλάθλων.

Οι… υπόλοιποι στις εκλογές στην Τουρκία

Εκτός του Ερντογάν και του Ιντζέ, άλλοι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία στις αυριανές εκλογές, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του νέου κόμματος της εθνικιστικής δεξιά Iyi (“Καλό”) Μεράλ Ακσενέρ και ο φυλακισμένος Κούρδος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Click4more: Το newsit.gr στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης [pics, vids]

Μολονότι ο Ερντογάν εμφανίζεται ως απόλυτο φαβορί, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ενώ και το κόμμα του, το AKP, μπορεί να χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Με βάση το νέο προεδρικό σύστημα ο νικητής των εκλογών θα αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες.

Εκλογές στην Τουρκία – Λεπτό προς λεπτό από το newsit.gr

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως το newsit.gr βρίσκεται εδώ και μέρες στην “καρδιά” των εξελίξεων. Η απεσταλμένη του Newsit στην Κωνσταντινούπολη, Καρολίνα Μισέλ, θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν πριν, κατά την διάρκεια και μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις